Lichaamsgerichte traumatherapie

Je functioneert. Je zorgt. Je geeft. Maar diep van binnen voel je: ik ben mezelf ergens kwijtgeraakt.

Je hoofd blijft maar doordraaien, je lijf voelt gespannen, leeg of ver weg. Je reageert soms feller dan je wilt, of trekt je juist terug. En hoe hard je ook je best doet, het lukt maar niet om bepaalde patronen te doorbreken.

Het ligt niet aan jou. Je bent niet gek, niet zwak en je hoeft ook niet nóg harder aan jezelf te werken. Wat vastzit, kan verzachten.

En dat begint hier.

Wat is traumatherapie?

Traumatherapie helpt je om los te komen van oude pijn en hardnekkige patronen. Die ontstaan niet alleen door heftige gebeurtenissen. Veel vaker gaat het om wat je vroeger nodig had, maar niet (of onvoldoende) kreeg. Zoals veiligheid, aandacht of afstemming op jouw behoeften. In plaats van praten over je verleden, werk je tijdens traumatherapie met wat je nu voelt. Het is gericht op herstel van binnenuit. Niet door alleen te praten, maar door te voelen wat nú aandacht vraagt. 

"Trauma is not what happened to you, but what happens inside of you."
Dr. Gabor Maté

Je lijf draagt het trauma - en weet ook de weg naar herstel

Trauma is niet zozeer wat je overkwam, maar vooral wat je hebt moeten onderdrukken om door te kunnen. Dat onderdrukken gebeurt via het lijf. Daarom voel je trauma vaak ook fysiek: in spanningen, slapeloosheid, vermoeidheid of het voortdurend ‘aan’ staan.

Lichaamsgerichte traumatherapie helpt je om dat wat vastzit – in je lijf, je zenuwstelsel, je patronen – alsnog ruimte te geven. Zonder je opnieuw te overspoelen. Het doel is niet om is niet om je verleden te herschrijven, maar om de gevolgen ervan in het heden te verzachten. Je leert weer voelen wat je nodig hebt, grenzen stellen, rust ervaren en jezelf serieus nemen. Wil je daar meer over horen? Plan dan nu een gratis sessie.

Wat houdt deze therapie in?

Traumatherapie is een proces waarin je stap voor stap weer contact maakt met jezelf en je lichaam. Het gaat verder dan alleen praten: we werken met wat er nú voelbaar is in je lijf, je adem en je innerlijke beleving.

Je leert herkennen wat je zenuwstelsel nodig heeft en hoe je jezelf daarin kunt ondersteunen. En dat doe je niet alleen! Samen maken we ruimte voor wat er echt in jou leeft. In die afgestemde, ondersteunende relatie leert je systeem opnieuw: ik ben veilig, ik mag er zijn.

Van daaruit groeit je vermogen om diezelfde veiligheid ook in jezelf te vinden. En dat zorgt niet alleen voor diepere ontspanning, maar ook voor meer verbinding. Met jezelf én anderen. 

 

Wat is trauma eigenlijk?

Trauma betekent letterlijk “wond”. Niet zozeer wat er met je gebeurde, maar wat dat met je van binnen deed. Het gaat om de breuk met jezelf. Kort gezegd zijn er twee soorten trauma; shocktrauma (een eenmalige, overweldigende gebeurtenis)  en ontwikkelingstrauma (ontstaat geleidelijk over langere tijd).  In mijn praktijk werk ik vooral met die laatste vorm. 

Selena van Apeldoorn

Bij trauma denken mensen meestal aan shocktrauma; heftige, schokkende gebeurtenissen zoals oorlog, geweld of verlies. Maar ontwikkelingstrauma, dat ontstaat door een gebrek aan emotionele veiligheid in je jeugd, heeft minstens zoveel impact. Het laat zich zien in hoe je je vandaag voelt, denkt en reageert. In spanningen in je lijf, in het vermijden van conflicten, in de manier waarop je je terugtrekt of juist krampachtig vasthoudt aan anderen. 

Het verleden is voorbij, maar de impact leeft voort in het heden – in je zenuwstelsel, je lichaam, je relaties. Daarom is het minder belangrijk wat er precies gebeurd is, en veel belangrijker wat jij nu nodig hebt om te helen. Wat mis je vandaag nog in de manier waarop je met jezelf omgaat? Waar verlang je naar, maar durf je niet toe te laten? 

En omdat ontwikkelingstrauma in relatie ontstaat, kan het ook alleen in relatie helen. Wat gelijk verklaart waarom je nog zó hard je best kan doen en bergen zelfinzicht kunt hebben, maar dat nog niet hoeft te betekenen dat je je ook echt anders vóelt. Want je kunt jezelf nu eenmaal niet aan je eigen haren uit de modder trekken. 

In therapie doe je nieuwe, veilige ervaringen op van écht gezien en gehoord worden. In een afgestemde, ondersteunende relatie leert je systeem opnieuw: ik ben veilig, ik mag er zijn. Je oefent met het uiten van je gevoel, ook -juist- de meer ‘negatieve’. Je ervaart hoe het is als je werkelijk wordt ontmoet. Met alles wat er in je leeft.

Van daaruit leer je om jezelf helemaal welkom te heten én hoe je kunt zorgen voor wat je nodig hebt. Niet meer alleen, maar in verbinding met anderen. En dat veranderd – álles.

Dit levert het helen van trauma je op

Helen van ontwikkelingstrauma betekent niet dat alles ineens licht en moeiteloos wordt. Het betekent wél dat je leert aanwezig te blijven bij jezelf – bij wat je voelt, wat je nodig hebt, en wat goed is voor jou.

Je ontdekt dat je niet ‘kapot’ bent – je bent gewond geraakt, en wonden kunnen helen. Overlevingsstrategieën zoals pleasen, jezelf voorbijrennen of je aanpassen worden steeds minder nodig.

Je maakt keuzes die kloppen, ook als ze spannend zijn. Dat brengt rust in je lichaam, vermindert fysieke klachten zoals spanning of vermoeidheid, en vergroot je veerkracht.

Je voelt je vrijer, meer jezelf en echt verbonden met anderen. Er komt weer ruimte voor ontspanning, plezier en levenslust.

"The expectation that we should be able to 'fix ourselves' alone is itself a symptom of trauma - a legacy of having had to survive without enhough support.
Resmaa Menakem

Je hoeft geen 'heftige jeugd' gehad te hebben om te kampen met de gevolgen van trauma

Je hoeft geen dramatische of ingrijpende gebeurtenissen te hebben meegemaakt om te merken dat er iets schuurt. Misschien was je jeugd juist heel normaal van buitenaf gezien. Er werd voor je gezorgd, je kreeg kansen, er was geen zichtbaar tekort. En toch voel je vandaag een onverklaarbare onrust, draait je hoofd overuren en heb je moeite om echt diep te ontspannen. 

Trauma gaat niet alleen over wat er is gebeurd, maar juist over wat je zo nodig had en onvoldoende kreeg. Emotionele afstemming. Ruimte om jezelf te zijn. Veiligheid om te voelen. Als dat er te weinig was, heeft je zenuwstelsel manieren gevonden om te overleven. Door je aan te passen, sterk te zijn, je gevoel te parkeren.

En nu, jaren later, merk je dat je snel overprikkeld raakt, blijft twijfelen aan jezelf of moeite hebt met relaties en/of vriendschappen. Ondanks al je harde werken om meer zelfinzicht te krijgen. Het goede nieuws is; dat ligt niet aan jou.

Dit type trauma kun je per definitie niet in je eentje oplossen; het gaat er juist om te herstellen wat er in contact ooit mis ging. En dat hoeft niet groot of heftig te zijn geweest om wél gevolgen te hebben. Jouw ervaring mag serieus genomen worden.

In therapie onderzoeken we samen wat jouw systeem nog met zich meedraagt. Maar belangrijker nog: je doet nieuwe, belichaamde ervaringen op die diep doorwerken in alle lagen van je zenuwstelsel. Zodat jij eindelijk  kunt gaan leven vanuit ontspanning en vertrouwen, in plaats van steeds maar zo hard je best doen. 

Deze therapie is voor jou als je:

Over Selena van Apeldoorn

Ik ben Selena van Apeldoorn, moeder, partner en al vijftien jaar therapeut. Opgroeien in een gezin waar emoties weinig ruimte kregen leerde mij om vooral sterk en zelfstandig te zijn – maar echt gelukkig werd ik daar niet van. Pas toen ik leerde luisteren naar mijn gevoel en mijn lichaam, begon er echt iets te veranderen. Die reis naar binnen, en alles wat ik daarin heb ontdekt en doorleefd, vormt nu de basis van mijn werk. En met een achtergrond in lichaamsgerichte psychotherapie en coaching, energetisch lichaamswerk en 15 jaar werkervaring in dit werkveld begeleid ik je helder en warm, zonder omwegen.

Wil je meer lezen over mij en mijn achtergrond? Dat kan op de pagina over mij

Mijn aanpak: warm, no-nonsense en diepgaand

Als therapeut ben ik warm, scherp en betrokken. Ik voel snel waar het wringt, maar oordeel niet. We kijken samen naar wat er echt speelt, met zachtheid én eerlijkheid. Ik werk intuïtief, maar ook met beide benen op de grond. Juist in het doorvoelen van de moeilijke stukken ontstaat de meeste ruimte en vrijheid. Geen snelle oplossingen, wel echte, blijvende verandering.

Als je bij mij in therapie komt, kun je rekenen op een combinatie van diepgewortelde levenservaring en stevige therapeutische kennis. Ik werk betrokken en helder, en ben niet bang om samen de diepte in te gaan – ook als het schuurt. Je hoeft bij mij niets te bewijzen, niet perfect te zijn of alles al te begrijpen. Wat je wél mag verwachten; een veilige, oordeel-loze ruimte waarin alles er mag zijn. Waar je stap voor stap weer leert voelen wat JIJ nodig hebt, op een manier die passend is voor jou.

We werken met het lichaam als ingang. Niet als iets vaags of zweverigs, maar omdat je lijf vaak beter weet wat er speelt dan je hoofd. Daarbij geloof ik wel in de samenwerking tussen hoofd en lijf: begrijpen helpt, voelen bevrijdt. Je hoeft je hoofd dus niet uit te zetten, maar het mag soms wél even een stapje terug doen. Zodat jij weer kunt luisteren naar de signalen van je lichaam – dat wijze instrument dat je altijd bij je draagt.

Er is geen standaard aanpak; wat we doen, stemmen we af op jouw hulpvraag én op wat jouw lichaam op dat moment laat zien. Denk aan technieken zoals emotioneel lichaamswerk, ademwerk, focussing, innerlijk kindwerk en – als het passend is – aanraking of opstellingen. Iedereen is anders, en we volgen daarin wat het best werkt voor jou.

Dingen die mijn cliënten echt zeggen, hún woorden:

Ik voelde me gezien en begrepen
Vanaf het moment dat ik bij Selena binnenstapte, voelde ik me gezien en begrepen. Haar oprechte interesse en betrokkenheid maken duidelijk dat ze niet zomaar een therapeut is, maar iemand die echt naast je staat in je proces. Haar voelbare aanwezigheid en authenticiteit zorgen ervoor dat er een veilige bedding en diep vertrouwen ontstaan. Selena is een lichaamsgericht therapeut met uitgebreide kennis van (ontwikkelings-) trauma en het effect hiervan op het autonome zenuwstelsel. Zij kan duidelijk uitleggen wat er in het lichaam gebeurt en geeft je tools in handen om er zelf invloed op uit te kunnen oefenen. Zij heeft me geleerd mijn lijf weer beter aan te voelen en te herkennen wat het nodig heeft. Door haar lichaamsgerichte aanpak en uitgebreide aandacht voor de signalen van mijn lichaam kon ik inzichten krijgen en stappen zetten die ook na jaren van traditionele gesprekstherapie niet mogelijk waren. In de sessies ervaar ik Selena regelmatig als direct en confronterend. In plaats van oppervlakkige gesprekken te voeren, nodigt zij steeds weer uit om nieuwsgierig te onderzoeken wat er op dat moment echt speelt - vooral in het lijf. Doordat zij goed kan afstemmen op de ander, heb ik vaak het gevoel dat zij mij beter aanvoelt dan ik mezelf. Hierdoor kan zij mij iedere keer weer uitdagen en tegelijkertijd mijn grenzen aanvoelen en bewaken waar ik dat zelf nog niet kan. Zij is niet bang voor heftige emoties. Deze zijn welkom en worden door haar liefdevol en steunend begeleid, waardoor ik mijn gevoelens steeds meer durf te ontdekken. Ik ben zeer dankbaar voor wat ik bij Selena mag ervaren en kan haar van harte aanbevelen aan iedereen die echt bereid is om zichzelf op een dieper niveau te leren kennen – vooral ook aan diegenen die al veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan hebben en stiekem de hoop een beetje hebben opgegeven dat het toch anders kan… ."
Anne
Je hebt me laten ervaren dat ook de minder fijne gevoelens er mogen zijn
"Je bent de eerste therapeut die echt tot de kern is gekomen. Hoewel ik niet denk dat eerdere trajecten niet zinvol zijn geweest, heb je nu een laag geraakt die nog niet eerder is aangeraakt. Met jouw begeleiding durfde ik daar ook (stapje voor stapje) te komen. Het was, ondanks dat het heel eng voelde, veilig om samen met jou naar mijn hele jonge kinderstukken te gaan. Je hebt me laten ervaren dat ook de minder fijne gevoelens er mogen zijn. Hoewel ik dat ook wel in boeken heb gelezen, pas door dat samen te ervaren kon ik dat er pas echt laten zijn. Dat kon omdat ik me veilig genoeg voelde EN omdat ik het niet alleen hoefde te doen."
Mareen
Nu ben ik een stabieler mens
"Dit traject heeft mij heel erg geholpen. Voor dit traject dacht ik dat niets mij zal helpen, dat ik voor altijd een gevoel zou blijven hebben er niet bij te horen, of een gevoel zal blijven hebben van leegte en verdriet. Ik had niet door dat ik zoveel veiligheid bij mijzelf vandaan zal kunnen halen. Al vrij snel na de sessies kon ik beter bij mijn lichaam blijven, beter signalen opvangen van mijn lichaam en kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal geen leegte voelde, maar heel veel andere gevoelens van ‘trauma’s’ die ik niet had verwerkt/waar ik mij niet bewust van was. Nu ben ik een stabieler mens, ik weet wat mijn behoeftes zijn en ik word niet meer overspoelt met gevoelens waar ik van in paniek raak. Ik ben een gelukkiger mens. Ik leef meer."
Lianne
Ik ben veel meer in verbinding met mijn lijf
"Emoties waren bij mijn thuis niet echt welkom. Je mocht wel blij zijn, maar niet verdrietig, bang of boos. Een emotie was altijd aanleiding voor de vraag ‘wat is nou precies het probleem, dan kunnen we het oplossen/fixen’. Ook andere patronen, opvattingen of manieren om erkenning te krijgen in mijn jeugd, liepen vrolijk met me mee in het nu. Pas toen ik eind vorig jaar in een burn-out terecht kwam werd mij duidelijk dat ik te lang de behoefte van anderen voor had laten gaan. Dat ik eigenlijk kwijt was geraakt wat mijn eigen lichamelijke signalen me wilde vertellen en waar ik behoefte aan had.

Met hulp van de oefeningen en ervaringen in de sessies ben ik veel meer in verbinding met mijn lijf. Ik loop niet meer weg voor mijn eigen emoties of die van anderen. En ik heb meer zicht gekregen in waar mijn diepere angst (om het niet goed te doen) vandaan komt. Maar heb ook in het gevoel van alleen zijn, het zelf moeten doen, de oorsprong kunnen vinden. Ik heb geleerd wat dat kleine meisje in mij nodig heeft als ze geraakt wordt in het nu en wat ik haar dan als volwassen vrouw kan geven. Vertragen, voelen en erbij blijven zijn mooie sleutelwoorden."
Jill

Praktische informatie

We starten met een traject van 7 sessies. De reden hiervoor is dat ik in een losse sessie niet veel voor je kan betekenen; therapie vraagt om diepgang en commitment. Uit jarenlange ervaring weet ik dat even sessies een prettig ritme geeft waarin je al duidelijk beweging kunt voelen. Daarna evalueren we samen: wat is er veranderd, wat heb je nodig, en wil je verder?

Voor particulieren is de prijs 950 euro per traject (vrijgesteld van btw). Voor organisaties en bedrijven is dit bedrag exclusief btw.

Een behoorlijk aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt (een deel van) de kosten voor lichaamsgerichte therapie, vanuit de aanvullende verzekering. Informatie over vergoeding vind je in deze PDF van de beroepsvereniging VIT. Ik adviseer je om ook altijd navraag te doen bij je eigen zorgverzekering.

Een doorverwijzing van de (huis)arts is niet nodig.

Plan een gratis sessie

Ben je benieuwd of lichaamsgerichte therapie bij je past? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking van 30 minuten. Dat kan live in Leiden of via videobellen. We maken rustig kennis, ik vertel hoe ik werk, en vooral: we kijken of het klikt.

Voelt het goed? Dan plannen we samen een intakegesprek en starten we het traject.

Veelgestelde vragen

Natuurlijk heeft je verleden te maken met wie je nu bent, maar we gaan daar geen uren over zitten praten. Ik ga je juist leren om te voelen waar voor jou de echte bevrijding in zit. Door uit je hoofd en in je lijf te komen ontdek je manieren om heel anders met oude pijn en patronen om te gaan en deze te verzachten of zelfs helemaal op te lossen. Dat is ook gelijk waarom dit wél gaat werken: tot nu toe heb je niet geleerd hoe je dat moet doen en ben je vooral bezig geweest met begrijpen. Ook heel nuttig, maar als je echt gelukkig wilt zijn en je vrij wilt voelen dan heb je een ander soort bewustzijn nodig. En dat ga ik je leren. Het mooie is dat het dan ook helemaal niet ‘zwaar’ en ‘moeilijk’ meer is, maar dat er juist ruimte en lichtheid ontstaat. Dus de vraag die je jezelf mag stellen is “wil ik dat?”. Als het antwoord daarop “ja” is, dan stel ik voor dat je met twijfel en al gewoon in het diepe springt en het gaat proberen.

Het antwoord daarop is simpel: nee, dat kan niet. Over dit traject heb ik heel goed nagedacht, er zit een opbouw in en eerder stoppen is te vergelijken met halverwege een operatie overeind komen en zeggen “dank u dokter, maar ik naai die wond nu zelf wel dicht” en dan bloedend weglopen (om niet veel later met een fikse infectie onderuit te gaan). Ik overdrijf een beetje om mijn punt te maken, maar je gaat een veranderingsproces aan en gebaseerd op jarenlange ervaring weet ik dat er tenminste 7 sessies nodig zijn om dat goed te kunnen afronden. Bovendien gaat het ook om een commitment aan jezelf, en is het alleen daarom al goed om van tevoren vast te leggen dat je de tijd gaat nemen die nodig is voor echte verandering.