3 concrete tips voor meer innerlijke rust en ruimte

 

Wat een gekke tussentijd is dit…..Goed, de scholen gaan weer een beetje beginnen en mogelijk komt er binnenkort een verdere versoepeling van de maatregelen, maar tegelijkertijd is het ook duidelijk dat we er nog lang niet zijn. Het is echt een periode van niet-weten, van veel onzekerheid en weinig houvast. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want wij zijn gewoontedieren en willen graag ‘weten waar we aan toe zijn’. Bovendien is nu extra duidelijk dat er veel is wat ons beïnvloed maar waar we geen directe controle over hebben.

Dat doet wat met een mens. Iedereen reageert anders op zoveel onzekerheid en de één vindt het makkelijker om te ontspannen in de situatie zoals die is dan de ander.  Wat in ieder geval helpt, is om meer uit je hoofd en in je lijf te komen. Je hoofd (lees: je denken) is namelijk constant bezig met het verleden en de toekomst, scenario’s uitdenken en vaak ook beren op de weg zien. Daar wordt je alleen meestal niet heel blij van (en in deze situatie al helemaal niet). Anticiperend op wat er allemaal ‘fout’ kan gaan, spoort je hoofd je aan om goed te plannen, beter je best te doen en je voor te bereiden op want  “wat nou als….”

En dat is heel normaal. Die functie van je denken is ingeprogrammeerd om je te helpen te overleven in bedreigende situaties. MAAR….het levert stress op. En stress, zeker langdurige stress, is niet gezond – zoals we inmiddels allemaal wel weten. Bovendien zijn dingen als een korter lontje, slecht slapen, een gejaagd gevoel over je werk en spanning in je relatie allemaal mogelijke gevolgen van zo’n overactief hoofd. In de overlevingsstand is het namelijk moeilijk (zo niet onmogelijk) om echt te ontspannen, ruimte te ervaren en nieuwe ideeën of oplossingen als vanzelf te laten ontstaan.

Dus wat kun je doen?

Wat er volgens mij vooral nodig is, is dat je leert hoe je dichtbij  jezelf kunt blijven en er echt voor jezelf kunt zijn – ook onder moeilijke omstandigheden of als er geraaktheden zijn. Wat dat oplevert is namelijk veel meer rust…en een diep vertrouwen in jezelf. Van daaruit wordt het dan ook een stuk makkelijker om te ontspannen bij wat Is, meer in het moment te leven, te genieten van wat er wél is en creatief te reageren op uitdagingen.

Met ‘dicht bij jezelf blijven en er echt voor jezelf zijn’ bedoel ik dat je in staat bent om diepgaand contact te maken met je gevoel, erbij aanwezig te blijven en te zorgen voor je eigen (emotionele) behoeften. Dat klinkt misschien logisch en simpel maar het is echt zo makkelijk nog niet (ik heb er niet voor niks een traject voor ontworpen 🙂 ). Maar ik wil je in deze blog ook een aantal tips geven die je hopelijk helpen om ook nu, in deze onzekere periode, wat meer rust en ruimte te ervaren.

1. Kom uit je hoofd en in je lijf

Wat minder denken en meer je lichaam gaan voelen kan echt heel erg helpen. Extra aandacht hebben voor je gronding, in beweging blijven, gezonde voeding en voldoende frisse luchtMaar ook dingen als spelen met je kinderen, tuinieren, uitgebreid koken of iets maken met je handen werkt vaak goed om helemaal in het Nu en bij jezelf te komen.

2. ‘Give yourself a break’

Misschien hoef je nu even niet zo hard te werken, ook niet aan jezelf. Sta jezelf gewoon eens toe om down te zijn, moe te zijn en emoties te laten stromen. Dan ben je maar even niet productief, geduldig of aardig: dat geeft niet alleen ruimte, het maakt je ook menselijk. Wees zacht voor jezelf.

3. Zoek de verbinding op

Als er iets is wat wel deze crisis ons laat zien, is het wel dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. En toch is er veel eenzaamheid en zijn we, met de 1,5 meter afstand, verstoken van een belangrijk deel van onze contacten en relaties. Daar schreef ik eerder al over, maar hierbij wil je nogmaals aanmoedigen om op zoek te gaan naar manieren om je verbonden te voelen. Wat is wezenlijk voor jou? Waar heb je op sociaal vlak behoefte aan, en hoe zou je daar meer voor kunnen zorgen – ook nu?

Start Vrouwengroep vanaf 26 mei

Rust, ruimte en échte verbinding (met jezelf, en elkaar): dat zijn de ingredienten voor de Vrouwengroep die ik op 26 mei wil gaan starten. Ik ga er vanuit dat het dan weer mag om el kaar met 1,5 meter afstand te ontmoeten, en heb een prachtige, ruime locatie gevonden waar dat ook mogelijk met meerdere mensen.

Als je er behoefte aan hebt om:

  • meer rust in je hoofd en in je lijf te ervaren;
  • minder kritisch te zijn op jezelf, zodat je beter kunt ontspannen bij hoe het is;
  • beter bij jezelf te kunnen blijven, zodat je meer (adem) ruimte ervaart;
  • je lichter en vrijer te voelen, ook tijdens de maatregelen;
  • te kunnen uiten wat er echt in je omgaat (zonder de angst dat je daarop wordt afgewezen, je je in hoeft in te houden of te verdedigen);
  • herkenning te vinden bij andere vrouwen, zodat je ervaart dat je niet alleen staat;

dan ben je van harte welkom! De bijdrage in de huur van de locatie is maar 12,50 per avond, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. In deze bijzondere tijd waarin er veel aan het verschuiven is en die voor mij voelt als een transitie periode (zowel op individueel niveau als collectief), wil ik heel graag mijn bijdrage leveren met dat waar ik goed in ben. Dus pak je kans en kom meedoen! Wel even aanmelden graag, dat kan ook door me een smsje te sturen op 0620057245 of een reply op deze mail. De startdatum is al gauw dus laat het me weten als je mee wilt doen!

En oh ja, voel je vooral vrij om deze mail of de link van de Vrouwengroep te delen met anderen: iedereen is welkom!

Liefs, Selena