DE ECHTE REDEN DAT JE ZO MOE BENT

Nee, het komt niet door de lockdown 

Dat je je zo uitgeblust en futloos voelt, met veel minder energie dan je zou willen.
En ook niet door het feit dat je het druk hebt met werken en een gezin draaiende houden.

Tuurlijk, dat kost allemaal energie. En de lockdown en alles wat erbij komt kijken is zwaar. Zeker als je kinderen thuis hebt en dat ook nog met werk moet combineren. Of er exra financiële stress is ontstaan, of gezondheidsproblemen.

Allemaal ellendig en echt. Maarrrrrr……..

Als je goed bij jezelf bent, kun je dat dragen. Want wie echt voor zichzelf weet te zorgen (en dan bedoel ik niet een keertje afspreken met een vriendin of lekker lang in bad zakken) loopt niet leeg. Externe omstandigheden kunnen dan nog steeds leuk of niet leuk, zwaar of licht zijn: ze bepalen niet (of veel minder) hoe jij je dan van binnen voelt. 
 

Don’t shoot the messenger 

De echte reden dat je zo diep vermoeid bent, is……dat je niet zo goed voor je jezelf zorgt. En voordat je nu boos je telefoon of laptop weglegt – laat het me even uitleggen. Want het komt niet door jou dat je daar geen ster in bent en je doet ook niks ‘fout’: het is aangeleerd en (dit is het goede nieuws) heel erg oplosbaar. 

Voordat ik in de uitleg duik heb ik een paar korte vragen voor je om even bij stil te staan. Herken je dat je:

 • vooral bezig bent met voor anderen te zorgen en nauwelijks toekomt aan jezelf;
 • het lastig vindt om te verwoorden wat JIJ precies nodig hebt;
 • ‘rust’ het eerste is dat boven komt als ik je zou vragen naar je verlangen;
 • gezonde grenzen stellen wel ‘een dingetje’ voor je is;
 • moeite hebt om tijd en ruimte voor jezelf te maken;
 • baalt van jezelf omdat je ‘wel weet’ dat je beter voor jezelf zou moeten zorgen, maar dat om de een of andere reden toch niet goed lukt?

Ja? Rot voor je…..maar dan weet ik wel precies wat je nodig hebt :). Namelijk: leren hoe je jezelf kunt geven wat je ooit van anderen nodig had, maar niet hebt gekregen. Want als je nog steeds leest dan doe ik even de brutale aanname dat er vroeger niet zoveel aandacht of ruimte was voor JOUW emoties en behoeften. Dat je vooral werd gewaardeerd op wat je allemaal kon, hoe slim en verstandig je was. Ik denk dat je geleerd hebt om het wel zelf (en alleen) te doen, en dat je daar ook heel goed in bent geworden. 

En daar is helemaal niks mis mee. Sterk zijn, eigen verantwoordelijkheid nemen en goed voor je kinderen willen zorgen zijn mooie eigenschappen. Maar de vraag is wel: hoe zit het ondertussen met jou? Hoe goed lukt het je om ondertussen ook nog oog te hebben voor wat JIJ nodig hebt? En daar dan ook voor te zorgen?

Natuurlijk kun je nog wel even zo doorgaan. Maar vroeg of laat breekt dat je op. In het beste geval snauw je vaker dan je lief is tegen je kinderen en geniet je eigenlijk nergens meer echt van. In het ergste geval raak je daadwerkelijk overspannen en kun je helemaal niks meer. Geen fijn vooruitzicht, toch?

Bovendien hoeft het niet zo te gaan. Want leren om er op emotioneel terrein voor jezelf te zijn, je eigen gevoelens en behoeften serieus nemen, is echt te doen. De eerste stap is bewustwording:  niet alleen van dat dit is wat er speelt, maar vooral ook van jezelf en je eigen lijf. Want: bewustzijn alleen is niet genoeg.
 

De gouden combinatie: mindfulness en lichaamswerk

Heel veel mensen weten inmiddels de weg naar mindfulness wel te vinden, zeker als ze willen leren beter met stress om te gaan of bewuster willen worden van zichzelf. Maar echte verandering vraagt meer. Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met mindfulness trainer Guido Madera. Want als tool voor meer (zelf)bewustzijn is mindfulness geweldig – en ik ga dan nog een paar stapjes verder. Door daarna te gaan werken met beweging, ademhalingen en ontmoeting wordt je je niet alleen bewust van alles wat er in je leeft, maar krijg je ook hele concrete handvaten om er iets mee te doen. 

Ben je nieuwsgierig? Luister dan zeker naar de nieuwste aflevering van mijn podcast, waarin ik in gesprek ga met Guido. Je hoort daarin:

 • een voormalig directeur en vader van vier kinderen vertellen over zijn burn out- en de levenslessen die daarop volgden;
 • wat een van de grootste uitdagingen is in deze Corona-tijd en wat mindfulness daarin kan brengen;
 • hoe je uit standje overleven komt en weer echt contact kunt maken met jezelf;
 • dat meer bewust zijn van je automatische reacties leidt tot meer energie voor je dagelijks leven;
 • hoe je ontdekt wie je eigenlijk bent (hint: níet je gedachten of je gevoelens);
 • hoe je echte transformatie kunt bereiken, ook als je al veel hebt gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling;
 • hoe vertragen je helpt om beter keuzes te maken, naar dat wat goed voor JOU is;
  wat je kunt doen als je merkt dat je structureel je grenzen over aan het gaan bent, om weer wat meer terug te komen bij jezelf;
 • dat je je eigen stress niet hoeft op te lossen, maar ruimte kan maken voor het zelfhelend vermogen van je lichaam;
 • alles over de dagretraite ‘Verbinden met jezelf’ die Guido en ik op 12 juni gaan geven.

Je kunt hem hier beluisteren. Vond je het een mooie aflevering? Deel hem dan met iemand van wie je denkt dat hij/zij er iets aan zou kunnen hebben, of op je Facebook pagina. Mijn dank is groot!
 

Extra mini-retraite “Verbinden met jezelf”

In de vorige blogs las je al wat over een training van 4 avonden die Guido en ik gaan starten eind deze maand en ik stond er zelf ook een beetje van te kijken maar: die zat binnen een paar dagen al helemaal vol! En nog steeds blijven mensen mailen  met interesse. Dus we hebben het volgende bedacht:

Op zaterdag 12 juni van 10:00 tot 17:00 geven we een dag retraite ‘Verbinden met jezelf’. Qua inhoud is een een verkorte versie van de training en het wordt echt te gek. Een hele dag lang mag het helemaal gaan over JOU: je ontdekt hoe het nou eigenlijk echt met je gaat en wat je nodig hebt om weer lekker in je vel te komen. Bovendien krijg je een berg aan concrete tips en oefeningen mee zodat je ook na deze mini-retraite goed voor jezelf kunt blijven zorgen. Op elk niveau. 

De locatie is het prachtige Liv Yoga Centrum in de Leidse Hout, en voor het hele programma -inclusief een compleet verzorgde vegetarische lunch- betaal je maar 125 euro. Je leest er alles over op deze pagina. En heb je interesse? Meld je dan gelijk aan want er dus echt veel animo! En nog steeds maar 10 plaatsen, vanwege de maatregelen. Meedoen is heel simpel, stuur even een reply op deze mail of bel me op 0620057245 en je bent erbij!

Lieve groet,

Selena

PS: En als je iemand kent (die vriendin, collega, buurvrouw) waarvoor je denkt dat deze dag fijn zou kunnen zijn, stuur dan vooral de met alle informatie link naar de pagina even door! Mijn dank is groot (en die van haar straks ook :)). 

PPS: Wil je gewoon een middag iets doen, en weet je dat het een goed plan zou zijn om meer uit je hoofd en in je lijf te komen? Dan heb ik ook iets voor je: op zondag 27 juni geef ik van 14:00 tot 17:00 een workshop “Lief zijn voor jezelf’. Voor iedereen die wel wat milder voor zichzelf zou willen zijn. Ook hier is beperkt plek dus neem gelijk even contact met me op als het je aanspreekt. Je bent welkom!