Dit bepaalt, meer dan wat dan ook, hoe gelukkig je bent

Na een aantal weken – bijna- niks doen, heb ik eerlijk gezegd wel moeite met opstarten. En ik heb een rare tik: als ik iets lastig vind of er eigenlijk tegenop zie, dan ga ik er direct 200% voor. Zo schreef ik me ongeveer 20 jaar geleden in voor een Vipassana retraite, terwijl ik nog nooit had gemediteerd (even voor het beeld: tien volle dagen stilte, geen oogcontact, van half 5 ’s ochtends tot 22:00 mediteren en je mocht niet eens pen en papier op je kamer hebben).  

Dat probeer ik dus af te leren. Niet zozeer het mediteren, want dat blijft een goed idee.  Maar wel het pushen en iets tegen mijn gevoel in doen, omdat mijn hoofd heeft bedacht dat het ‘goed is/moet’. Want al was het een waanzinnige ervaring en heeft het mogelijk de bedrading van mijn hersenpan voor altijd veranderd; het was niet zo liefdevol voor mezelf. En echt blij werd ik er ook niet van.

En nou kom ik ook op het punt wat ik in dit blog wil maken: er is niks, maar dan ook helemaal niks, zo belangrijk voor jouw geluksgevoel als de manier waarop je omgaat met jezelf. Dat lijkt een simpele one-liner, maar hier zit diepte in. Daarom, voordat ik verder ga, even een paar gewetensvragen:

1) Als iets niet gaat zoals je wilt, ben je dan streng of liefdevol naar jezelf?
2) Hoe goed voel jij je eigen behoeften – en vervul je die ook?
3) Voel je je eigen grenzen-  en durf je die ook helder aan te geven?

Enne….er is geen goed of fout antwoord op deze vragen. Maar ik ben wel benieuwd welk gevoel je nu bekruipt. Vaak hebben we namelijk niet eens door dat we behoorlijk streng zijn voor onszelf; dat is ‘gewoon’ geworden. Maar misschien heb je al een tijdje de wens om wat milder voor jezelf te zijn, je gevoel serieuzer te nemen of grenzen beter aan te geven maar weet je niet zo goed hoe. Het antwoord daarop is ook voor iedereen een beetje anders, afhankelijk van hoe jij precies in elkaar steekt. Maar in de basis gaat het over een en hetzelfde ding, namelijk: je (on)vermogen om liefdevol om te gaan met jezelf.

Als je voornamelijk leeft vanuit je hoofd, is er al snel die innerlijke stem die aanspoort, becommentarieert en bekritiseert. Mildheid, zelfacceptatie en vertrouwen komen van een andere plek en zijn geen dingen die je kunt bedenken maar die je echt moet voelen, diep van binnen. De weg daarnaartoe begint dan ook vaak bij überhaupt het contact met je gevoel heroveren. Voelen wat je voelt – zonder oordeel. Dat is al niet zo makkelijk. Maar al te vaak hebben we dus wel een oordeel over wat we voelen, ons hoofd vind er weer wat van en dus spreken we onszelf maar even streng toe of slikken we de boel in om weer door te kunnen gaan. En dat is nou net niet handig…

De kunst is om jezelf toe te staan je emoties echt te voelen. Ruimte te geven aan datgene wat in je leeft. Contact te maken met een andere bron van informatie dan het rationele denken alleen. Dan wordt het vanzelf ook makkelijker om milder voor jezelf te zijn. En weliswaar af en toe de nodige schop onder de kont toe te dienen, maar de zweep thuis te laten.

Zo heb ik er inmiddels vrede mee dat ik niet elke dag mediteer (ok, eerlijk: bijna nooit…), maar ben ik me wel door de dag heen bewust van mijn lichaam en probeer ik dingen zo mindful mogelijk te doen. En als mijn hoofd in de vijfde versnelling schiet en een waslijstje afdraait van alles wat ik zou-moeten-doen, trap ik op de rem en neem ik de tijd om te voelen wat NU echt belangrijk is. Het afwegen van ‘wat moet’ en wat goed voelt om te doen is dan een samenwerking tussen hoofd en lichaam. Verstand én gevoel. En dat maakt dat ik over het algemeen beslissingen neem en handel naar wat kloppend voor me is en waar ik blij van wordt.

Wat daarvoor nodig is, is die goede relatie met jezelf. En heel vaak is de eerste (en belangrijkste) stap daarin dat je meer contact maakt met je gevoel. Want alleen zo kun je ‘weten’ wat wezenlijk voor je is en wat je mag doen – of laten. En dat geeft niet alleen veel meer rust, maar ook vertrouwen in je eigen kern en de vrijheid om werkelijk te zijn wie je bent.

Klinkt dat als iets waar je behoefte aan hebt? Boek dan nu een gratis sessie van 30 minuten waarin ik je sowieso concrete tips geef die je direct kunt toepassen om meer met je gevoel in contact te komen. Bovendien geef ik alleen in september ook nog 50 euro korting op een coachingstraject. Dus als je wel weet dat je  ‘iets zou moeten’ maar nog twijfelt: kom gewoon. Want wat heb je te verliezen? In het ergste geval hebben we alleen maar lekkere thee gedronken en een gesprek gehad dat echt ergens over gaat. Maar wie weet, misschien ontdek je ook wel dat ene ontbrekende stukje van de puzzel en verandert dat uiteindelijk alles….

Ik ontmoet je graag!

Groet,

Selena