Ik HAAT zelfliefde

Kijk nu naar je pen alsof die het meest dierbare, mooiste, liefste is wat je ooit van je leven hebt gezien.” Ik staar naar de blauwe balpen die voor mijn stoel op de grond ligt, kijk even snel om me heen en zie allemaal verliefde blikken en dweperige glimlachen. “Open nu je hart, pak langzaam die pen op  en voel de liefde door je heen stromen”. 

Proest! Ik doe echt mijn best om niet heel hard in lachen uit te barsten, maar dat valt niet mee.

Eigen schuld. Had het kunnen zien aankomen, maar de titel van de workshop klonk zo mooi. “Wil jij ook meer leven vanuit je hart?” Ja natuurlijk. Wie niet. En op die regenachtige zondagmiddag had ik weinig beters te doen. Maar viel dat even tegen zeg!

Het voorbeeld hierboven was nog niet eens het ergste. Ik deel het met je omdat dit nou zo prachtig illustreert waarom ik dus echt jeuk krijg van het woord “zelfliefde”.

En de kern daarvan is dit: het valt niet te faken. Liefde, mildheid, vriendelijkheid voor jezelf voel je wel, of niet. Als je zo’n geluksvogel bent die dat oprecht in zich heeft dan hoef je er niet aan te werken. Maar ben je eigenlijk best streng voor jezelf, dan is het veel interessanter (en nuttiger) om eens te kijken naar de reden waarom dat zo is. 

In plaats van nog harder je best te gaan doen – bijvoorbeeld om ‘je hart te openen’, ‘innerlijke rust te vinden’ of verliefd te worden op een balpen.

Misschien wil JIJ wel, maar is je hart er helemaal niet aan toe om zich te openen. Daar heeft het dan een goede reden voor. Leer die eerst maar eens kennen. Van jezelf houden begint namelijk bij je eigen gevoelens en behoeften serieus nemen.  En nee, dat is niet egoïstisch. Dat is gezond.

Daar zit vaak een belangrijke sleutel. Want om je eigen gevoel serieus te nemen moet je er eerst echt mee in contact staan. Voelen wat je voelt. Het lijkt zo simpel, maar toch zie ik dat bijna iedereen die ik begeleid daar moeite mee heeft. Stuk voor stuk  intelligente mensen, die vaak ook al het nodige aan persoonlijke ontwikkeling hebben gedaan maar toch nog  worstelen met zichzelf. Hoe komt dat toch? 

Simpel gezegd: omdat ze vroeg in hun leven hebben geleerd dat gevoelens onveilig zijn. Dat die beter onderdrukt kunnen worden en je overleeft door slim en zelfstandig te worden. In je hoofd te gaan zitten. Hoe je dat leert? In de eerste levensjaren hebben je ouders of verzorgers de meeste invloed op je ontwikkeling, dus als je daar iets hebt gemist dan werkt dat de rest van je leven nog door. Dat wil zeggen: totdat je hier bewustzijn op krijgt, leert HOE je dan het contact met je gevoel weer herstelt en wat ervoor nodig is om echt okay te zijn met jezelf.

Hint: dat doe je niet door jezelf te dwingen verliefd te worden op een balpen. Of meer te mediteren. Of nog maar weer een cursus of training te volgen. Wat er wél voor nodig is, dat vertel ik je in mijn e-book “Doe ‘s lief tegen jezelf: 3 manieren om te stoppen met jezelf constant af te straffen”. 

Benieuwd? Klik op deze link om hem te downloaden.

Nog even terug naar die regenachtige zondagmiddag en mijn balpen. Ik heb uit respect voor de lieve grijsharige dame die de dag leidde de oefening afgemaakt, gewacht tot de koffiepauze en ben toen naar haar toegelopen.

 “Dit is toch niks voor mij, ik ga weer naar huis. Maar bedankt voor deze ochtend, en veel plezier nog met de groep.” Ze keek verrast en wel wat beteuterd, wat me wel raakte. Maar toch voelde het zuiver, krachtig en kloppend om het zo te doen. En was ik trots op mezelf toen ik de deur achter me dichttrok, op de fiets stapte en de frisse lucht opsnoof.

Dat is hoe echte liefde voor jezelf eruit ziet. Doen wat klopt, voor jou. Met respect voor anderen, maar vooral voor jezelf. Zonder schuldgevoel en zonder die kritische stem die er van alles van vindt. Als je dat kunt, ben je ECHT vrij. En geef je je kinderen –op onbewust niveau- ook de toestemming om zichzelf serieus te nemen. Hoe waardevol is dat.

En vind je het fijn als ik even met je meekijk naar wat jou in de weg staat om oprecht vriendelijker voor jezelf te zijn? Dan ben je heel welkom voor een gratis sessie. Mail me op selena@selenavanapeldoorn.nl en we maken een afspraak.

Fijne dag!