Kort lontje? Zo maak je hem wat langer

In drukke tijden ervaren we allemaal wel een bepaalde mate van stress. Maar hoe voorkom je dat je uitvalt naar je man of kinderen – om je daar vervolgens dan schuldig over te voelen? En wat zijn gezondere manieren om met opgebouwde spanning om te gaan?

Je hoort het in de nieuwste aflevering van de podcast ‘Lief zijn voor jezelf – in de praktijk’.

De inspiratie voor deze aflevering lag voor het oprapen: het is namelijk december. De meest stressvolle maand van het jaar…vooral voor moeders.

Op het schoolplein en in mijn praktijk zie ik regelmatig ontploffingen. De korte lontjes maar ook de tranen zijn niet van de lucht. Want eigenlijk is het allemaal gewoon teveel.

En tja, dan hoeft je man nog maar één foute opmerking te maken….

Zo wordt het alleen wel wat minder gezellig rond de kerstboom. Maar erger nog: als je niet uitkijkt, ga je nog denken dat het aan jou ligt. Dat je gewoon niet zo leuk bent als moeder. Of als mens.

Gelukkig kan het ook anders. In de podcast hoor je hoe je dat kortje lontje weer wat langer kunt maken. Zodat je wél weer kunt genieten van alles wat er is en meer veerkracht hebt om deze drukke dagen door te komen.

Klik op deze link om hem te luisteren.

En zou je structureel meer ademruimte willen hebben?

Dan heb ik nu een supertoffe kadotip. Waarmee je jezelf een stuk beter gaat begrijpen – en dat helpt dan weer om die strenge innerlijke stem wat te laten dimmen. Bovendien: als je snapt wat er precies bij jou van binnen gebeurd dan geeft dat ook handvaten om het anders te gaan doen.

Voor ik je vertel wat ik heb bedacht, eerst even wat context. De afgelopen twee jaar heb ik me namelijk echt verdiept in de werking van ons brein en het zenuwstelsel. Ik heb van alles geleerd over (de impact van) trauma, ontwikkelingspsychologie en neurologie en ik sta te trappelen om die kennis in een behapbare vorm met de wereld te delen.

In de groepen die ik geef en in individuele trajecten doe ik dat al, maar ik wil meer mensen bereiken. Omdat dit ZO ongelooflijk wezenlijk is en echt iedereen hier baat bij heeft.

Want: hoe je brein en je zenuwstelsel gevormd zijn, bepaalt hoe je de werkelijkheid om je heen ervaart. Het stuurt bijvoorbeeld je -vaak onbewuste en automatische- reacties, beïnvloed je gezondheid, je vermogen om gezonde relaties aan te gaan en nog veel meer.

Best belangrijk dus. En toch leren we dit nergens. Niemand die je eens haarfijn uitlegt hoe dat eigenlijk werkt met stress. Wat er gebeurd in je lichaam en in je denken, wat dat nodig heeft en hoe je daar op een gezonde manier mee om kunt gaan (anders dan iedereen om je heen afsnauwen, je terugtrekken of het maar opgeven en ‘uitchecken’).

Daar heb ik dus iets voor bedacht. Want hoe zou het voor je zijn als je precies zou weten wat je nodig hebt op het moment dat dingen je even teveel worden? En als je ook nog zou begrijpen dat het geen kwestie van wilskracht of (on)vermogen is – omdat je snapt wat er in je brein en in je lijf gebeurd?

Stel je dan ook nog even voor dat je twee hele concrete acties helder hebt die je op zo’n moment kunt inzetten om weer wat rustiger te worden. Om weer terug te komen bij jezelf en bij wat JIJ nodig hebt om je beter te voelen.

Nou, dat kan dus.

Tijdelijk aanbod: losse sessie “Vrienden worden met je eigen zenuwstelsel”

Als je jezelf beter wilt begrijpen en handvaten wilt hebben om je stress wat beter te kunnen reguleren, dan ben je van harte welkom voor een eenmalige sessie van 75 minuten op mijn praktijk in Leiden.

Samen gaan we dan, aan de hand van een concrete situatie in je leven, kijken wat er bij jou van binnen gebeurd – en wat dat nodig heeft. Ik leg dan eerst wat dingen uit over de werking van het zenuwstelsel. Daarna neem ik je stap voor stap mee in het doorvoelen van de beweging die je lijf wil maken en leer ik je hoe je die op een gezonde manier de ruimte kunt geven.

Met als gevolg dat je niet alleen meer ontspanning ervaart, maar ook dat je inzicht krijgt in waarom je reageert zoals je reageert. En dát beter begrijpen helpt dan weer om die strenge innerlijke stem die zegt dat jij het allemaal fout doet, wat naar de achtergrond te krijgen. Wel zo fijn.

Aan het einde van deze sessie ga je naar huis met minstens twee hele concrete en praktische tips die direct toepasbaar zijn in je dagelijks leven, op momenten dat je voelt dat de spanning oploopt.

Dus: word je gek van je kinderen en zou je minder snel uit de bocht willen vliegen? Merk je dat je je in je relatie steeds meer terugtrekt, terwijl je eigenlijk verlangt naar verbinding? Of sta je strak van alle to-do lijstjes?

Dan is dit je kans. Normaliter geef ik namelijk geen losse sessies, omdat ik niet geloof ik quick fixes en echte verandering nu eenmaal wat meer commitment vraagt.

MAAR.

Wat basiskennis over wat je nodig hebt om beter om te kunnen gaan met stress, zodat je jezelf minder hard hoeft te veroordelen of af te wijzen kan echt al voor veel meer ontspanning zorgen.

En dat kan dus al wel in één sessie (kun je nagaan wat je in een heel traject voor elkaar kunt krijgen:)).

Omdat de feestdagen voor de deur staan en ik echt iedereen wat meer ontspanning gun, heb ik nu mijn gebruikelijke tarief ook nog eens gehalveerd. Wat betekent dat je nu tijdelijk geen 140 euro voor zo’n sessie betaalt maar slechts 69 euro.

Er is wel een beperkt aantal sessies wat ik voor dit bedrag kan weggeven en dit aanbod geldt tot 31 december, dus als je interesse hebt is het wel slim om gelijk even een mail te sturen en een afspraak in te plannen (de sessie zelf zal in januari zijn).

Dus mijn kadotip voor onder de kerstboom is: gun jezelf (of vraag van een ander) zo’n eenmalige sessie. Zodat je straks in het nieuwe jaar veel beter weet hoe je kunt zorgen voor wat meer innerlijke rust en ontspanning. Ook op momenten dat er veel op je afkomt.

Wil je dat? Stuur dan even een mail naar selena@selenavanapeldoorn.nl en geef me je telefoonnummer, dan bel ik je om een afspraak in te plannen.

Ik wens je in ieder geval alvast hele fijne dagen toe. Samen met je dierbaren, maar vooral ook met genoeg ruimte voor waar JIJ blij van wordt.

Lieve groet,

Selena

PS: er komen in het nieuwe jaar allemaal leuke dingen aan; weer een workshop ‘Lief zijn voor jezelf’, maar ook nieuwe afleveringen van de podcast ‘Van Hoofd naar Hart’. Thema’s daarvoor zijn o.a. seksualiteit en relaties, kinderen en het belang van het verwerken van je eigen traumadelen. Ik kan alvast niet wachten!

En wil je je vast inschrijven voor de workshop ‘Lief zijn voor jezelf’ in maart? Dat kan natuurlijk ook en is ook een leuk kado idee voor onder de boom. Klik dan even op deze link dan lees je alles over de workshop en daar vind je ook het aanmeldformulier.