Wil je graag meer innerlijke rust? Dit werkt echt, kun je overal doen en kost niks.

Het is zo’n beetje de heilige graal tegenwoordig: innerlijke rust. En als moeder van twee jonge kinderen kan ik er af en toe ook intens naar verlangen. Dan voel ik de neiging om een rugzakje in te pakken en een paar dagen alleen ergens in een hutje in de natuur te gaan zitten. Gewoon om adem te halen, mezelf weer te horen denken en vooral…..niks te ‘moeten’.

En zo’n mini-retraite kan heerlijk zijn. Maar het is niet het antwoord op de vraag hoe je in je dagelijkse leven meer innerlijke rust kunt ervaren. Om te begrijpen wat daarvoor nodig is, is het goed eerst nog eens te bekijken waar we met z’n allen nou precies naar op zoek zijn. “Meer rust ervaren” is een wens die ik regelmatig hoor, maar als ik iemand vraag om dat concreet te maken wordt het vaak wat lastig. In deze blog vertel ik je wat mijn definitie is én geef ik je de sleutel die er bij mij voor heeft gezorgd dat ik ging van ‘weten hoe het werkt’ naar me ook daadwerkelijk anders voelen.

Wat is innerlijke rust eigenlijk?

Om te beginnen zie ik het niet als een einddoel, als iets wat je kunt bereiken maar veel meer als een soort onderstroom die je altijd bij je draagt. Klinkt dat nog wat vaag? Snap ik. Voor mij betekent het: mezelf ervaren als bewustzijn (consciousness, veel mooiere term), in een lichaam. Hmm…..wordt er niet minder vaag op hè? En dit is dus waar het scheef gaat. Net als met een begrip als ‘geluk’ geldt ook hiervoor dat niemand je vertellen wat het precies is of hoe je het vindt. Wel kan ik je richtingaanwijzers geven, een bepaalde kant op sturen en dan is het verder aan jou om te gaan ervaren wat er wel en niet voor je werkt.

Maar nog even een stapje terug: waarom is rust zo moeilijk te vinden –  en zijn we er met zijn allen zo naarstig naar op zoek? 

Waar gaat het ‘mis’?

Kort gezegd: we leven in een maatschappij van snel, druk en veel. De hele dag door worden er allerlei prikkels op je afgevuurd en wel zoveel dat het voor je systeem niet meer bij te houden is. Niet heel verwonderlijk dat je dan makkelijk uit jezelf wordt getrokken en veel onrust kunt ervaren: zowel in je hoofd, als in je lichaam. Dat veel mensen daarmee te maken hebben blijkt wel uit het feit dat er nog nooit zoveel belangstelling is geweest voor zaken als mindfulness, yoga en retraites als nu (om nog maar te zwijgen van de cijfers over stress en burn-out).

Dat alles is vast geen nieuws voor je, maar neem even een moment om te reflecteren op hoe dat zit voor JOU. Ervaar jij weleens dat dingen eigenlijk voelen als teveel? Dat het constant druk is in je hoofd en ontspannen niet zo goed meer lukt? En hoe zou het voor je zijn als je zou weten hoe je altijd en overal je rust kunt pakken en weer contact kan maken met jezelf? Want misschien klinkt dat wat te mooi om waar te zijn, maar het kan wel. Echt.

Je lichaam als sleutel

Het klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar een van de belangrijkste sleutels voor het vinden van innerlijke rust is het bewust voelen van je lichaam. De hele dag door worden we namelijk in ons hoofd getrokken, omdat er constant een beroep wordt gedaan op vaardigheden die met ons hoofd te maken hebben: antwoorden vinden, nadenken, plannen, regelen enzovoorts. En voor wie er eenmaal wat bewustzijn op heeft, is het vaak goed te merken dat er wel heel veel energie naar het hoofd gaat en we als het ware wat topzwaar zijn geworden.  

Maar als mens zijn we meer dan een wandelend hoofd. Je lichaam is net zozeer onderdeel van wie je bent als je geest dat is. Het liegt nooit, is heel concreet voelbaar en geeft je continu feedback over hoe je bezig bent en of je nog op het voor jou juiste spoor zit. Daarnaar leren luisteren is essentieel als je werkelijk gelukkig wilt zijn en je goed wilt voelen in jezelf. 

Podcast en workshop

In mijn podcast Van Hoofd naar Hart ontdek je hoe dit werkt en krijg je concrete tips voor je dagelijks leven. Maar ervaar je het liever zelf? Kom dan op een van de trainingen of workshop die in het najaar weer gaan starten. Via deze link naar de website lees je er alles over. En spreekt het je aan? Stuur dan even een mail en meld je aan, want de vorige keer zaten ze allemaal binnen no time vol. 

Selena