fbpx Skip to content

Wat is het?

Een training (maar eigenlijk meer een ontdekkingsreis) voor iedereen die verlangt naar echt contact met anderen. In 7 dagdelen gaan we samen op zoek naar manieren waarop jij veel vaker de vreugde van echte verbinding kunt gaan ervaren. Zowel met jezelf als met de mensen die je dierbaar zijn.

Wie zijn wij om je daarin te kunnen begeleiden?

Twee mensen die samen al zo’n 60 jaar lang in de loopgraven van persoonlijke ontwikkeling aan het worstelen zijn. Eigenlijk hebben we te veel gedaan om op te noemen maar de highligts zijn, naast trainingen in westerse psychologie en ontelbare studieboeken, uitgebreide ervaring met Tibetaans boeddhisme, antropologie, groepswerk en een veelheid aan lichaamsgerichte (trauma)therapieën.

Maar waarschijnlijk nog relevanter is dat we zelf een sterk verlangen hebben naar echt, betekenisvol contact en daarin hebben ontdekt wat wel (en niet) helpend is om dat te bereiken.

Over Selena

Selena heeft sinds 2010 een eigen praktijk als coach voor sterke, slimme vrouwen die wel wat liever voor zichzelf zouden willen zijn. Als coach is ze direct en eerlijk. Ze kan je helder uitleggen hoe de vork in de steel zit en begeleid je dan met humor en warmte terug naar je gevoel.

Haar podcast ‘Van hoofd naar hart’ kun je beluisteren op Spotify en op haar website vind je ook nog blogs en het gratis ebook “Doe ’s lief tegen jezelf”. En als je nieuwsgierig bent naar wat cliënten over haar zeggen, dan kun je op deze pagina ook nog wat video’s bekijken en testimonials lezen.

Over Sybren

Sybren Post heeft sinds 2004 een praktijk voor lichaamsgerichte traumaverwerking. Naast een gedegen westerse opleiding heeft hij ook meer dan 30 jaar ervaring in het Tibetaans Boeddhisme. Dat brengt zowel diepgang als luchtigheid in de manier waarop hij het proces van herstel en persoonlijke groei begeleidt. 

Zijn specialiteit ligt bij het bewust gebruiken van het lichaam om los te komen van schaamte en verwarring, zodat je weer de vrijheid ervaart om kwetsbaar te zijn en je diepere verlangens serieus te nemen.

Voor wie?

Dappere mensen die gewend zijn om het alleen te doen en eigenlijk de hoop al hebben opgegeven dat er zoiets zou bestaan als een steunende, veilige gemeenschap waar je deel van zou kunnen uitmaken. Maar die tóch bereid zijn om nog één laatste poging te wagen.

Voorbeelden van thema’s die goed passen in deze training:

 • hoe hard ik ook mijn best doe, het voelt alsof het nooit goed genoeg is;
 • soms voelt het alsof ik er (emotioneel) alleen voor sta;
 • ik heb behoefte aan diepere verbinding met de mensen om mij heen;
 • ik vind het moeilijk om mijn grenzen en behoeften aan te geven;
 • ik zou graag meer bij mezelf willen blijven in het contact met de ander;
 • ik zit veel in mijn hoofd en zou meer contact willen met mijn gevoel;
 • ik wil graag meer van mezelf laten zien in een veilige groep;
 • ik ervaar te weinig plezier of voldoening in mijn leven.

Om je verbonden te voelen heb je anderen nodig

Als mens zijn we nou eenmaal groepsdieren, wat betekent dat we gemaakt zijn voor verbinding. We voelen ons alleen werkelijk veilig en gelukkig samen met andere mensen. En die beleving van verbondenheid kun je -per definitie- niet voor jezelf doen. Wat het ook spannend maakt (zeker als je de ervaring met je meedraagt dat je wordt afgewezen als je tevoorschijn komt met jouw gevoelens), maar dat aankijken is wel de enige weg naar echte heling.

“Dat wat in contact beschadigd is, kan ook alleen maar in contact worden geheeld.”

Wat gaan we doen?

Tussen mei en december komen we op zeven zondagen van 10:00 tot 14:00 bij elkaar op een prachtige locatie in Leiden. Je neemt je eigen lunch mee; voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd. Het programma zal bestaan uit een mix van wat korte theorie en daarna vooral veel ervaringsgerichte oefeningen.

We gaan wat vertellen over de werking van het brein, over veiligheid in contact en over mogelijke blokkades die we als mensen ervaren. Maar we gaan vooral dingen aanbieden waarbij je de mogelijkheid krijgt om, in een veilige setting, te onderzoeken wat er bij jou nou precies gebeurt in contact. En wat voor jou helpend zou kunnen zijn om meer echte verbinding te kunnen ervaren – met jezelf, en met anderen. Daarbij kun je denken aan bewegende meditaties, lichaamswerk, inquiry en relationele mindfulness.

Soms doen we dingen als groep, dan weer in tweetallen en er zal ook voldoende ruimte zijn om op jezelf te reflecteren. De focus ligt steeds op het ontwikkelen van je vermogen om meer bewust te zijn van jezelf, in de verbinding met de ander. En om je daarbij te ondersteunen in het dagelijks leven zul je tussen groepsbijeenkomsten door ook audio opnames en oefeningen van ons meekrijgen, zodat je praktische handvaten hebt en tussen de bijeenkomsten door hiermee bezig kunt blijven.

Veiligheid staat centraal

Het spreekt misschien voor zich maar omdat het zo belangrijk is zetten we het ook nog maar even op papier: het kernwoord hier is veiligheid. In alles wat we met deze groep gaan doen staat dat begrip centraal en als groepsleiders zullen wij daar ook zorg voor dragen. En dat begint al met een selectieproces van de deelnemers. Dus als je besluit om mee te komen doen, dan weet je zeker dat samen met andere mensen in een groep terecht komt die -net als jij- in staat zijn om op zichzelf te reflecteren en zorgvuldig met anderen om te gaan.

Belangrijk om je te beseffen: dit is geen therapiegroep, gericht op het verleden. We gaan kijken naar patronen die in het hier en nu jouw verbinding met anderen in de weg staan. En we geven je tools en inspiratie om die patronen langzaam maar zeker te gaan doorbreken. Daarbij verwachten we van jou dat je bereid bent om dingen echt aan te gaan én dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen proces.

Heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op of kom langs voor een gratis intake.

Praktische informatie

We komen 7 zondagen van 10:00 tot 14:00 bij elkaar, in een zaal boven de Leidse Lente. Je lunch neem je mee; wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers. De data zijn: 

7 mei, 4 juni, 2 juli, 10 september, 1 oktober, 5 november en 3 december.

Jouw investering én korting

Je echt gezien en gehoord voelen is onbetaalbaar. En toch moeten we er een prijs op plakken om deze training praktisch mogelijk te maken.

Voor deze 7 dagdelen inclusief audio’s en oefeningen bedraagt jouw investering 850 euro.

Het is ook mogelijk om in twee termijnen te betalen. Maar we hebben nog iets anders bedacht.

Wil je 100 euro korting?

Dat kan ook. Omdat dit de eerste keer is dat we deze training geven en we heel graag jouw feedback willen ontvangen, bestaat er alleen deze keer de mogelijkheid om voor 750 euro mee te doen. Het enige wat we dan van jou vragen is om na iedere groepsbijeenkomst een online vragenlijst in te vullen. Vind je dat geen probleem? Laat het ons weten bij de aanmelding en we verrekenen je korting op de factuur.

Tip: als je een aanvullende zorgverzekering hebt kan een deel van deze training misschien worden vergoed. En werkgevers betalen vaak ook graag mee aan het ‘verbeteren van samenwerkingsrelaties en het bevorderen van effectiviteit op het werk’. Wij denken graag met je mee!

Aanmelden?

Leuk! Als we je nog niet kennen, dan spreken we je graag voor een korte intake. Het liefst ‘live’ bij Selena in Leiden of bij Sybren in Amsterdam, maar via de Zoom kan ook.

Onze visie: ontspannen jezelf zijn in een veilige groep

Stel je eens voor dat je jezelf toestemming zou geven om te voelen hoe zeer je eigenlijk verlangt naar werkelijke steun en waardering van anderen. En dat je – in plaats van jezelf daarop af te wijzen – zou mogen ontdekken dat dit een heel ‘normaal’, menselijk verlangen is en zelfs een voorwaarde om je werkelijk gelukkig te kunnen voelen?

En stel je dan ook nog eens voor dat je een groep mensen om je heen zou hebben waar je je echt veilig bij zou voelen, wiens hulp je kunt inschakelen wanneer nodig en met wie je samen plezier zou kunnen maken. Waar je niet alleen zou ‘weten’ maar ook werkelijk zou voelen dat je helemaal welkom bent.

Zou het niet fijn zijn om samen met zo’n groep gelijkgestemden op zoek te gaan naar wat jij nodig hebt om meer te kunnen genieten van je leven? En om je twijfels en verlangens te kunnen delen, zonder afwijzing te ervaren en juist te ontdekken dat je niet alleen bent in je worstelingen? Dat anderen ook soortgelijke gedachten, gevoelens en ervaringen hebben?

Vanuit die ontspanning wordt het een stuk makkelijker om je te verbinden, ook met belangrijke mensen in je leven. Behoeften uitspreken, gezonde grenzen stellen en ruimte maken voor wat JOU voedt zijn dingen die dan ook moeitelozer gaan. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat het gewoon zó ontzettend fijn is om het een keer niet alleen te hoeven doen. Om eindelijk eens te kunnen leunen bij een ander, gedragen te worden door de groep en je werkelijk vrij te voelen in contact.

Van alleen naar samen

Veel mensen kennen de ervaring dat groepen onveilig kunnen voelen en je dan een deel van jezelf weglaat. Maar als je kwetsbaar durft te zijn in een ondersteunende groep levert dat ontzettend veel op. Om te beginnen zul je dan ontdekken dat je niet de enige bent. Dat anderen ook worstelen met dezelfde dingen en alleen al zien hoe zij daarmee omgaan is super waardevol.

Maar belangrijker nog: het helpt je om wakker te worden uit de trance van ‘niet voldoen’. Je zult gaan zien dat het niet aan jou ligt. Met de anderen als spiegel wordt het zó veel makkelijker om zachter te zijn voor jezelf… Sterker nog: dat is precies de ervaring die we nodig hebben om echte zelfliefde te ontwikkelen. Andere mensen die liefdevol en welwillend naar ons kijken als we tevoorschijn komen met onze angst, schaamte, woede of verdriet. Bovendien maakt dat de weg vrij om weer echt plezier te kunnen ervaren.

Na deze training

 • heb je handvaten om meer rust te voelen in jezelf, ook in uitdagende situaties;
 • sta je meer in contact met je gevoel en met wat JIJ nodig hebt;
 • ‘weet’ je niet alleen dat je goed genoeg bent maar voel je dat ook echt zo;
 • durf je wat vaker voor jezelf te kiezen, ook als de buitenwereld een appèl op je doet;
 • heb je meer veiligheid in jezelf, waardoor je beter in staat bent om grenzen te stellen;
 • en meer van jezelf laat zien in contact, zodat je een diepere verbinding gaat ervaren met de mensen die er voor jou toe doen.

“Ik vind het erg spannend om dit soort werk in een groep te doen.”

Dat snappen we. Iedereen vindt het spannend, want helaas kennen velen van ons maar al te goed het fenomeen van een groep die niet veilig voelt en is dat waar we kwetsingen in hebben opgedaan. Juist daarom is het zo belangrijk om hier nieuwe ervaringen in op te gaan doen. Want onze bedrading als mens (ons brein en ons zenuwstelsel) is gemaakt om in groepsverband te functioneren. Alleen samen met anderen kunnen wij diepe vreugde en ontspanning ervaren. Bovendien geeft een groep ons de kans om werkelijk te floreren en te ontdekken wie wij in wezen zijn en wat we hier op deze aardbol eigenlijk komen doen.

“In een groep heb ik de neiging om weg te gaan bij mezelf en te gaan zorgen voor de ander… is dit dan wel handig?”

Dit is de ideale plek om zo’n patroon te onderzoeken en erachter te komen hoe je dat anders kunt doen. De oefeningen zijn erop gericht om achter dit patroon te kijken en te ontdekken wat JOUW diepere verlangens en behoeften in contact eigenlijk zijn. En de bedding is er om die meer in contact brengen met andere mensen, zodat je de kans krijgt om te ervaren hoe het is als er een keertje voor JOU wordt gezorgd.

“Ik doe het liever alleen – dat werkt prima voor mij.”

Dan is deze groep mogelijk niks voor jou. Maar misschien kun je nieuwsgierig zijn naar waar je dit patroon vandaan hebt – en of er wellicht niet tóch iets te halen valt als je het aandurft om jezelf open te stellen.

Heb je nog vragen? Neem dan even contact met ons op via mail of telefoon. Onze contactgevens zijn:

selena@selenavanapeldoorn.nl – 0620057245
sybrenpost@gmail.com – 0627365890