Zelfliefde
Elke dag doe je keihard je best, en toch doe je het nooit goed genoeg. Niet als collega, niet als partner, niet als vriendin….en zelfs niet als moeder.
Moet je nou echt blijven rondlopen met het gevoel dat je eigenlijk niet deugt? Gelukkig niet.
Liever zijn voor jezelf kun je leren. Zonder dat je daar óók weer hard je best voor hoeft te gaan doen.
Je hoeft niet te blijven vechten om goed genoeg te zijn
Zelfliefde gaat over jezelf serieus nemen. Echt luisteren naar wat er in je leeft. Ook als het even lastig is. Durven vragen: Wat voel ik nu eigenlijk? En wat heb ik dan nodig? De kunst is om je ervaring dan niet meteen te veroordelen of weg te duwen, maar met zachte ogen te kijken naar wat zich aandient.
Met lichaamsgerichte therapie naar meer zelfliefde
En dat hoef je niet alleen te doen. Sterker nog: dat kan ook niet. Zelfliefde leer je namelijk niet in je eentje. Ons zenuwstelsel heeft het nodig om EERST te verbinden met een veilige Ander. Pas dan kun je gaan ervaren wat je hoofd misschien al weet, maar je hart nog moet leren geloven. Lichaamsgerichte therapie is hiervoor een goede methode. Vooral als je al veel inzicht hebt, maar je van binnen nog niet anders voelt. Wil je hier meer over weten? Plan dan nu een gratis sessie.
Wat houdt deze therapie in?
Lichaamsgerichte therapie helpt je om je gevoelens (beter) te herkennen en erkennen. Niet om jezelf te fixen, maar om jezelf te ontmoeten. Het gaat verder dan praten alleen. We werken met wat er nú is. In je lijf, je adem, je innerlijke beleving.
Verwacht geen standaard aanpak, maar persoonlijke, warme begeleiding op jouw tempo. Samen maken we ruimte voor alles wat er in jou leeft. En dat kan soms best spannend zijn; daarom is het ook zo fijn als je het niet alleen hoeft te doen.
Wat is zelfliefde eigenlijk?
Zelfliefde is de bereidheid om jezelf met al je gevoelens, behoeften en imperfecties echt serieus te nemen en lief te hebben. Zelfliefde is niet iets wat je eerst moet verdienen door nog beter je best te doen. Het gaat niet over jezelf overschreeuwen met positiviteit. Het is een basishouding van mildheid naar jezelf. Eerlijk voelen wat er in jou leeft. Ook als dat ongemakkelijk is.

Veel vrouwen die ik spreek houden álle ballen in de lucht. Ze zijn slim, verantwoordelijk en vaak streng voor zichzelf. Altijd bezig met wat er nog beter kan, zelden echt stilstaand bij hun eigen behoeften. En als ze dan wél proberen liever voor zichzelf te zijn, voelt dat vaak geforceerd. Want jezelf dwingen tot zachtheid werkt niet. Dan is het veel zinvoller om te onderzoeken waar die strengheid vandaan komt.
Zelfliefde is geen trucje, geen prestatie. Het is aanwezig durven zijn bij wat er in jou leeft, met zachte ogen. Zoals een liefdevolle ouder naar een kind kijkt: betrokken, warm en zonder oordeel. Ook als het even niet goed gaat. Juist dan. Echte zelfliefde gaat namelijk niet over jezelf verbeteren. Het gaat over jezelf ontmoeten. Steeds opnieuw. In zachtheid, in eerlijkheid en met de ruimte om ‘gewoon’ een mens te zijn.
Dit levert meer zelfliefde je op
- Innerlijke rust – omdat je niet meer voortdurend hoeft te streven of jezelf hoeft te bewijzen.
- Minder zelftwijfel - omdat je leert luisteren naar je gevoel in plaats van je innerlijke criticus.
- Meer vertrouwen – omdat je weet dat je jezelf kunt dragen, ook als het lastig is.
- Heldere grenzen - omdat je jezelf serieus neemt en niet meer over je eigen behoeften heen stapt.
- Meer echte verbinding met anderen – omdat verbinding alleen mogelijk is als je ook in verbinding bent met jezelf.
Meer zelfliefde betekent niet dat alles altijd licht en makkelijk voelt. Het betekent wél dat je leert aanwezig te blijven. Bij jezelf, bij wat je voelt, bij wat je nodig hebt. Je stopt met jezelf voorbij rennen of pleasen. Je maakt keuzes die kloppen, ook als ze spannend zijn.
En dat heeft impact. Op je binnenwereld én op je relaties. Want pas als jij trouw bent aan jezelf, kun je ook echt in contact zijn met een ander. Zonder maskers, zonder kramp.
Herken je dit?
Je bent slim, gevoelig en betrokken. Aan de buitenkant heb je je leven prima voor elkaar, maar je voelt dat er iets knaagt. Er is een gemis – aan echte rust, diepe verbinding en simpelweg jezelf kunnen zijn, zonder steeds zo hard je best te hoeven doen.
Want je hebt echt al van alles geprobeerd. Boeken, cursussen, gesprekken. Je weet veel, voelt veel, ziet veel. Maar toch… het blijft onrustig van binnen. En altijd is er die strenge innerlijke stem, die zegt dat het niet goed genoeg is. Dat je gewoon nog even een tandje bij moet zetten, beter je best moet doen.
En je vraagt je af of je dit dan wel moet proberen, want tot nu toe heeft al dat zelfinzicht je nog niet gebracht wat je wilde. Misschien ben je het ook gewoon zat om steeds opnieuw aan jezelf te sleutelen.
Misschien voel je diep vanbinnen dat het tijd is voor iets anders. Niet nog meer doen, maar juist meer zijn. Niet fixen, maar verzachten.
Als dat resoneert, ben je precies waar je moet zijn.
Deze therapie is voor jou als je:
- al van alles hebt geprobeerd en geen zin hebt om wéér aan jezelf te gaan sleutelen;
- steeds je best doet, de lat hoog legt en jezelf de schuld geeft als er iets misgaat;
- veel zelfinzicht hebt, maar je daar van binnen nog niet echt anders door voelt;
- verlangt naar meer echtheid en diepgang in al je relaties;
- van buiten alles op orde hebt, maar er van binnen iets mist;
- niet nóg harder wilt werken aan jezelf, maar juist zachter wilt worden voor wie je bent.
Over Selena van Apeldoorn
Ik ben Selena van Apeldoorn, moeder, partner en al vijftien jaar therapeut. Opgroeien in een gezin waar emoties weinig ruimte kregen leerde mij om vooral sterk en zelfstandig te zijn – maar echt gelukkig werd ik daar niet van. Pas toen ik leerde luisteren naar mijn gevoel en mijn lichaam, begon er echt iets te veranderen. Die reis naar binnen, en alles wat ik daarin heb ontdekt en doorleefd, vormt nu de basis van mijn werk. En met een achtergrond in lichaamsgerichte psychotherapie en coaching, energetisch lichaamswerk en 15 jaar werkervaring in dit werkveld begeleid ik je helder en warm, zonder omwegen.
Wil je meer lezen over mij en mijn achtergrond? Dat kan op de pagina over mij.

Mijn aanpak: warm, no-nonsense en diepgaand
Als therapeut ben ik warm, scherp en betrokken. Ik voel snel waar het wringt, maar oordeel niet. We kijken samen naar wat er echt speelt, met zachtheid én eerlijkheid. Ik werk intuïtief, maar ook met beide benen op de grond. Juist in het doorvoelen van de moeilijke stukken ontstaat de meeste ruimte en vrijheid. Geen snelle oplossingen, wel echte, blijvende verandering.
Als je bij mij in therapie komt, kun je rekenen op een combinatie van diepgewortelde levenservaring en stevige therapeutische kennis. Ik werk betrokken en helder, en ben niet bang om samen de diepte in te gaan – ook als het schuurt. Je hoeft bij mij niets te bewijzen, niet perfect te zijn of alles al te begrijpen. Wat je wél mag verwachten; een veilige, oordeel-loze ruimte waarin alles er mag zijn. Waar je stap voor stap weer leert voelen wat JIJ nodig hebt, op een manier die passend is voor jou.
We werken met het lichaam als ingang. Niet als iets vaags of zweverigs, maar omdat je lijf vaak beter weet wat er speelt dan je hoofd. Daarbij geloof ik wel in de samenwerking tussen hoofd en lijf: begrijpen helpt, voelen bevrijdt. Je hoeft je hoofd dus niet uit te zetten, maar het mag soms wél even een stapje terug doen. Zodat jij weer kunt luisteren naar de signalen van je lichaam – dat wijze instrument dat je altijd bij je draagt.
Er is geen standaard aanpak; wat we doen, stemmen we af op jouw hulpvraag én op wat jouw lichaam op dat moment laat zien. Denk aan technieken zoals emotioneel lichaamswerk, ademwerk, focussing, innerlijk kindwerk en – als het passend is – aanraking of opstellingen. Iedereen is anders, en we volgen daarin wat het best werkt voor jou.
Dingen die mijn cliënten echt zeggen, hún woorden:
"Dit traject heeft mij heel erg geholpen. Voor dit traject dacht ik dat niets mij zal helpen, dat ik voor altijd een gevoel zou blijven hebben er niet bij te horen, of een gevoel zal blijven hebben van leegte en verdriet. Ik had niet door dat ik zoveel veiligheid bij mijzelf vandaan zal kunnen halen. Al vrij snel na de sessies kon ik beter bij mijn lichaam blijven, beter signalen opvangen van mijn lichaam en kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal geen leegte voelde, maar heel veel andere gevoelens van ‘trauma’s’ die ik niet had verwerkt/waar ik mij niet bewust van was. Nu ben ik een stabieler mens, ik weet wat mijn behoeftes zijn en ik word niet meer overspoelt met gevoelens waar ik van in paniek raak. Ik ben een gelukkiger mens. Ik leef meer."
"Emoties waren bij mijn thuis niet echt welkom. Je mocht wel blij zijn, maar niet verdrietig, bang of boos. Een emotie was altijd aanleiding voor de vraag ‘wat is nou precies het probleem, dan kunnen we het oplossen/fixen’. Ook andere patronen, opvattingen of manieren om erkenning te krijgen in mijn jeugd, liepen vrolijk met me mee in het nu. Pas toen ik eind vorig jaar in een burn-out terecht kwam werd mij duidelijk dat ik te lang de behoefte van anderen voor had laten gaan. Dat ik eigenlijk kwijt was geraakt wat mijn eigen lichamelijke signalen me wilde vertellen en waar ik behoefte aan had. Met hulp van de oefeningen en ervaringen in de sessies ben ik veel meer in verbinding met mijn lijf. Ik loop niet meer weg voor mijn eigen emoties of die van anderen. En ik heb meer zicht gekregen in waar mijn diepere angst (om het niet goed te doen) vandaan komt. Maar heb ook in het gevoel van alleen zijn, het zelf moeten doen, de oorsprong kunnen vinden. Ik heb geleerd wat dat kleine meisje in mij nodig heeft als ze geraakt wordt in het nu en wat ik haar dan als volwassen vrouw kan geven. Vertragen, voelen en erbij blijven zijn mooie sleutelwoorden."
"Je bent de eerste therapeut die echt tot de kern is gekomen. Hoewel ik niet denk dat eerdere trajecten niet zinvol zijn geweest, heb je nu een laag geraakt die nog niet eerder is aangeraakt. Met jouw begeleiding durfde ik daar ook (stapje voor stapje) te komen. Het was, ondanks dat het heel eng voelde, veilig om samen met jou naar mijn hele jonge kinderstukken te gaan. Je hebt me laten ervaren dat ook de minder fijne gevoelens er mogen zijn. Hoewel ik dat ook wel in boeken heb gelezen, pas door dat samen te ervaren kon ik dat er pas echt laten zijn. Dat kon omdat ik me veilig genoeg voelde EN omdat ik het niet alleen hoefde te doen."
Maar ik heb echt grote stappen gezet in volle overtuiging en vertrouwen. Ik probeer nu bewust ruimte te maken, mijn hoofd rustig te maken, door echt contact te maken met mijn lijf, door rustig en diep te ademen, mezelf tijd te geven om te voelen wat ik voel. Minder snel te handelen of te gaan denken, maar echt bewust afstand te nemen soms van mijn gedachten en het gevoel gewoon te laten. Hierdoor heb ik gemerkt dat ook intense gevoelens vaak weer “vanzelf” weg gaan. Ik ben daar minder bang voor geworden. Ook lukt het me beter om voor “mezelf op te komen” in de zin dat ik mezelf niet altijd meer voor de lieve vrede op de laatste plaats zet en beter mijn grenzen aangeef."
Praktische informatie
We starten met een traject van 7 sessies. De reden hiervoor is dat ik in een losse sessie niet veel voor je kan betekenen; therapie vraagt om diepgang en commitment. Uit jarenlange ervaring weet ik dat even sessies een prettig ritme geeft waarin je al duidelijk beweging kunt voelen. Daarna evalueren we samen: wat is er veranderd, wat heb je nodig, en wil je verder?
Voor particulieren is de prijs 950 euro per traject (vrijgesteld van btw). Voor organisaties en bedrijven is dit bedrag exclusief btw.
Een behoorlijk aantal ziektekostenverzekeraars vergoedt (een deel van) de kosten voor lichaamsgerichte therapie, vanuit de aanvullende verzekering. Informatie over vergoeding vind je in deze PDF van de beroepsvereniging VIT. Ik adviseer je om ook altijd navraag te doen bij je eigen zorgverzekering.
Een doorverwijzing van de (huis)arts is niet nodig.
- Locatie - Sterzegge 2 in Leiden
- Aantal sessies - we starten met een traject van 7 sessies
- Tarief - €950,- voor het volledige traject
- Vergoeding - gedeeltelijke vergoeding is vaak mogelijk via je zorgverzekeraar of werkgever (bijvoorbeeld via een ontwikkel- of reintegratietraject), ik denk hierover graag met je mee
- Wachtlijst - op dit moment is er een wachtlijst van circa 1 maand voor een traject; een gratis sessie of intake kan vaak al binnen drie werkdagen

Plan een gratis sessie
Ben je benieuwd of lichaamsgerichte therapie bij je past? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking van 30 minuten. Dat kan live in Leiden of via videobellen. We maken rustig kennis, ik vertel hoe ik werk, en vooral: we kijken of het klikt.
Voelt het goed? Dan plannen we samen een intakegesprek en starten we het traject.

Veelgestelde vragen
Natuurlijk heeft je verleden te maken met wie je nu bent, maar we gaan daar geen uren over zitten praten. Ik ga je juist leren om te voelen waar voor jou de echte bevrijding in zit. Door uit je hoofd en in je lijf te komen ontdek je manieren om heel anders met oude pijn en patronen om te gaan en deze te verzachten of zelfs helemaal op te lossen. Dat is ook gelijk waarom dit wél gaat werken: tot nu toe heb je niet geleerd hoe je dat moet doen en ben je vooral bezig geweest met begrijpen. Ook heel nuttig, maar als je echt gelukkig wilt zijn en je vrij wilt voelen dan heb je een ander soort bewustzijn nodig. En dat ga ik je leren. Het mooie is dat het dan ook helemaal niet ‘zwaar’ en ‘moeilijk’ meer is, maar dat er juist ruimte en lichtheid ontstaat. Dus de vraag die je jezelf mag stellen is “wil ik dat?”. Als het antwoord daarop “ja” is, dan stel ik voor dat je met twijfel en al gewoon in het diepe springt en het gaat proberen.
Het antwoord daarop is simpel: nee, dat kan niet. Over dit traject heb ik heel goed nagedacht, er zit een opbouw in en eerder stoppen is te vergelijken met halverwege een operatie overeind komen en zeggen “dank u dokter, maar ik naai die wond nu zelf wel dicht” en dan bloedend weglopen (om niet veel later met een fikse infectie onderuit te gaan). Ik overdrijf een beetje om mijn punt te maken, maar je gaat een veranderingsproces aan en gebaseerd op jarenlange ervaring weet ik dat er tenminste 7 sessies nodig zijn om dat goed te kunnen afronden. Bovendien gaat het ook om een commitment aan jezelf, en is het alleen daarom al goed om van tevoren vast te leggen dat je de tijd gaat nemen die nodig is voor echte verandering.