Echt zijn is doodeng

Authentiek zijn.

Als doel scoort het hoog op het wensenlijstje, vooral bij mensen die al iets aan persoonlijke ontwikkeling hebben gedaan. Het is ook zo’n prachtig woord, “authenticiteit”, en het klinkt als iets wat mooi en goed en nastrevenswaardig is.

Maar….maar wat BEDOELEN we daar nou eigenlijk precies mee? En waarom zou je dat willen, ‘authentiek zijn’?

Eerst maar even het antwoord op de eerste vraag. Als begrip is het behoorlijk vaag, en ik denk dan ook dat iedereen er zo zijn eigen invulling aan geeft. Voor mij betekent het ECHT zijn. Nu lijkt dat misschien heel simpel, maar dat is het lang niet altijd. Want, hoe vaak vertel jij iemand wat je ECHT denkt? Hoe vaak deel jij wat er echt in je omgaat, ook die dingen waar je niet blij mee bent van jezelf? En hoe vaak luister jij naar wat je diep van binnen weet dat er nodig is – maar wat je lastig of eng vindt om te doen?

Dat bedoel ik.

Die vriendin vertelt je heel enthousiast over haar nieuwe baan, en jij ziet al aankomen dat ze daar doodongelukkig in gaat worden. Zeg je dat dan? Of hou je je mond omdat je de sfeer niet wilt bederven en bang bent dat ze jou stom vindt als je je uitspreekt?

Je bent eigenlijk hartstikke onzeker over die presentatie die je moet geven op je werk; deel je dat met de mensen om je heen en vraag je om hulp? Of zet je je kaken op elkaar en ga je nog harder werken en doe je het wel alleen?

Je weet echt wel dat je rust en tijd voor jezelf nodig hebt en je hebt visioenen van een weekendje alleen of met een vriendin naar Madeira , maar ja, de kinderen…..die arme man…..je werk…..etc.

En nou komt ie: het een is niet beter dan het andere. Echt niet. Waar ik het over heb als ik zeg “echt zijn”, is dat JIJ in ieder geval IN JEZELF heel helder hebt en kunt voelen wat er speelt. Dat je bewustzijn hebt op je eigen beweegredenen, en zo ook een keuze kunt maken wat je ermee wilt doen. Of niet doen. In overeenstemming met wat jij belangrijk vindt en hoe jij je leven in wilt delen. Wat klopt – VOOR JOU.

Want als je voornamelijk dingen doet die ‘moeten’ en gedreven wordt door je eigen onbewuste patronen, dan is dat dodelijk vermoeiend. En je wordt er ook geen blij mens van. Waar het om gaat is leren hoe je kunt leven in overeenstemming met wie jij ECHT bent. Van binnen. Zodat je met ontspanning en vertrouwen van je leven kunt genieten (en dat is trouwens het antwoord op de ‘waarom’ – vraag 🙂).

En je lichaam wijst je daarin, zoals altijd, de weg. In de nieuwste aflevering van de podcast praat ik met lichaamsgericht therapeut Els de Ruijter over hoe je echter kunt zijn in je leven. Je beluistert hem door op deze link te klikken.

LAATSTE 2 PLEKJES VOOR DAGRETRAITE “VERBINDEN MET JEZELF”

Heb je zo’n authentieke behoefte aan serieuze tijd voor jezelf 🙂? Dan heb je nog een laatste kans om aanstaande zaterdag aan te sluiten bij de mini-retraite in de Leidse Hout. Samen met mindfulness trainer Guido (te beluisteren in een eerdere aflevering van de podcast) heb ik een prachtig programma voor je samengesteld met de pareltjes uit lichaamswerk en mindfulness. Je ontdekt tijdens deze dag hoe je:

  • vriendelijker wordt voor jezelf;
  • meer rust krijgt in je hoofd en in je lijf;
  • beter kunt ontspannen bij hoe het is;
  • met je ademhaling kunt werken om jezelf letterlijk en figuurlijk meer lucht te geven;
  • beter bij jezelf kunt blijven, ook in uitdagende situaties.

Meer over het programma en alles praktische informatie lees je hier. En wil je meedoen? Meld je dan direct aan want er zijn nog maar 2 plekjes vrij!

Lieve groet,

Selena

 

PS: Er komt ook nog een workshop van mij aan op 27 juni, die helemaal gaat over liever worden voor jezelf en hoe je lichaam je daarbij helpt. Dus als het de 12de niet uitkomt dan is er nog een herkansing. Hierover later meer.