Hoe je trouw blijft aan jezelf, in contact met een ander

Relaties; het zijn soms lastige dingen 

Vooral als andere mensen niet doen wat jij wilt. Of als je het gevoel krijgt dat je niet gehoord, gezien of gewaardeerd wordt. Dat doet namelijk pijn. En hoe we daar dan meestal mee omgaan, is dat we dan nog harder gaan werken. Beter ons best gaan doen om WEL begrepen of gehoord te worden. We gaan proberen om op die ander in te praten, uit te leggen, of we verzinken in frustratie of verdriet. “Het lijkt wel of mijn gevoel er helemaal niet toe doe”. “Ze begrijpt me gewoon niet”. “Ik moet ook alles alleen doen”. Enzovoorts. 

Herken je daar iets van? Zou niet zo gek zijn, want dat is wat de meeste mensen hebben geleerd. Om bij problemen (en de vervelende gevoelens die dat oproept) weg te gaan. Begrijpen, oplossen en weer door. Helemaal vanuit het hoofd. En soms werkt dat ook prima. Vooral als het praktische problemen zijn. Maar emotionele problemen, botsingen tussen mensen waar gevoelens een rol in spelen, vragen om iets anders.  

Bij jezelf blijven

Wat dan? Nou, om te beginnen dat je met je aandacht niet meer helemaal naar de ander toe gaan maar VOELT wat er bij JOU van binnen gebeurd. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Want waarschijnlijk kom je dan pijn en ongemak tegen. En onze eerste reactie is dan daar zo snel mogelijk van wegwezen. Maar laat dat nou net het omgekeerde zijn van wat er nodig is, als je wilt leren om ECHT voor jezelf te zorgen. Om te voelen waar het jou werkelijk om gaat, zodat je ook weet wat JIJ nodig hebt. Want alleen als je dat weet, kun je ervoor gaan zorgen. En als je emotioneel voor jezelf kunt zorgen, is wat de ander doet weer minder belangrijk.  

Hoe dan???

Daar hoor je alles over in de tweede aflevering van mijn podcast, die sinds vandaag online staat. In “Trouw zijn aan jezelf en echtheid in contact” praat ik met lichaamsgericht traumatherapeut Marjon van Opijnen. Je ontdekt in deze aflevering: 

  • hoe de samenleving ons van jongs af aan al klaarstoomt voor een leven in ons hoofd;
  • wat het oplevert om meer in contact te staan met je gevoel;
  • op welke manier je lijf je toegang geeft tot informatie over je relaties en hoe je daarmee kunt werken;
  • wat uiteindelijk ons diepste verlangen is in het contact met anderen;
  • wat er nodig is om beter grenzen aan te kunnen geven, bijvoorbeeld in contact met collega’s;
  • hoe je beter trouw kunt blijven aan jezelf;
  • hoe je sterker en bewuster in je leven kunt staan;
  • en vanaf 35 minuten kun je luisteren naar een LIVE voorbeeld van hoe je meer verdieping en verbinding in contact kunt creëren door te benoemen wat er is – ook als dat spannend is!

Je kunt hem hier beluisteren. Laat je me na het luisteren weten of je er wat aan had? Vind ik leuk. En als het vragen oproept dan hoor ik die ook heel graag,  want dan kan ik daar wellicht weer wat mee in de volgende aflevering.

En voor wie nu al voelt dat het goed zou zijn om wat echte tijd en aandacht aan jezelf te besteden heb ik heel goed nieuws: je kunt weer iets komen doen! Niks online, gewoon live. Met mij en andere echte mensen. Hieronder lees je er alles over! 

Start training “Dichter bij jezelf komen”

Ben je klaar en uitgewrongen na deze lange, lange winter? En heb je echt wel even behoefte om weer iets voor en met jezelf te doen? Schrijf je dan nu in want op 27 mei, 3, 17 en 24 juni  geef ik samen met mindfulness trainer Guido Madera een prachtige training “Dichter bij jezelf komen”. Met alle pareltjes uit mindfulness en lichaamswerk bij elkaar. Alle informatie vind je op deze pagina, en inschrijven is heel simpel door een reply te sturen op deze mail. Doe dat ook echt gelijk als je interesse hebt want er zijn maar 10 plaatsen en de eerste 6 zijn al gevuld! (Guido was iets sneller dan ik met zijn aankondiging en de aanmeldingen stromen al binnen). Dus mis je kans niet en dan zie ik je heel graag op 27 mei!

Lieve groet,

Selena

PS: En als je iemand kent (die vriendin, collega, buurvrouw) waarvoor je denkt dat deze training fijn zou kunnen zijn, stuur dan vooral de link van de pagina met alle informatie even door! Mijn dank is groot (en die van haar straks ook :)).