Leren luisteren naar je lijf

“En hoe is dat voor je?”

Stilte. De frons in het midden van haar voorhoofd verdiept zich nog wat en er tekent zich een groot vraagteken af boven haar hoofd.  Maar de hapering is van korte duur en al gauw komt  er een antwoord.

“Nou….niet leuk. Want het is helemaal niet waar dat….” en ze gaat verder met uitleggen wat er eerder die week is gebeurd tussen haar en een collega. Het is duidelijk dat ze er al veel over heeft nagedacht en dat haar hoofd koortsachtig zoekt naar oplossingen.  Logisch, want dat is wat hoofden doen. Begrijpen, scenario’s bedenken, risico inschattingen maken en een actieplan opstellen.

Maar zonder contact met je gevoel is dat ongeveer even effectief als heel hard trappen op een fiets waarvan het stuur geblokkeerd is. Je komt misschien wel vooruit, maar het vooral veel verspilde energie. Want bij de eerste bocht of boom gaat het mis.

Bedenken wat je moet doen zonder EERST goed te voelen wat er bij jou van binnen gebeurd, is hinkelen op één been. Je hebt dan maar toegang tot de helft van alle informatie over een bepaalde situatie. En nog niet eens de belangrijkste helft. Want al is ons ego en ons rationele denken nogal overtuigd van zijn eigen superioriteit :), het lichaam weet het meestal beter. Je hoeft er alleen maar naar te leren luisteren.

LEREN LUISTEREN NAAR JE LIJF

Hoe je dat doet? Het begint bij meer uit je hoofd en in je lichaam komen. Daar zijn heel veel manieren voor maar weinig zo effectief als bewust leren ademen en werken aan je gronding.  En als je dan eenmaal meer met je aandacht in je lichaam bent, is de volgende stap om te ontdekken wat dat lijf je te vertellen heeft. Dus leren om je lichaamssignalen te begrijpen – en serieus te nemen.

Want, ik zeg het wel vaker: we zijn zoveel meer dan een wandelend hoofd. In de nieuwste aflevering van mijn podcast is dit precies waar het over gaat. Ik praat daarin met Tessa Harts, lichaamsgericht psycholoog en eigenaar van de opleiding “De psychologie van het lichaam”. Die aflevering beluister je hier.

WIL JE HET ZELF ERVAREN?

Dat kan natuurlijk ook. Er komen namelijk twee hele gave dagen aan waarop je zelf kunt komen ontdekken wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Als je ook maar een kléin beetje herkent dat je vooral in standje overleven zit, minder aan jezelf toekomt dan je zou willen en wel weet dat je meer naar je lijf zou moeten luisteren (maar niet goed weet hoe), dan wil je dit echt niet missen.

Je kunt de korte en de lange versie komen doen, want op zaterdag 12 juni geef ik samen met Guido Madera een heerlijke dagretraite ‘Verbinden met jezelf’, waarin we de pareltjes van mindfulness en lichaamswerk voor je hebben samengebracht. Aan het eind van die dag sta je weer stevig in contact met je gevoel, je lichaam en wat JIJ nodig hebt om je weer goed te voelen.

En op zondag 27 juni geef ik zelf van 14:00 tot 17:00 een workshop ‘Lief zijn voor jezelf’, waarin het lichaam echt centraal staat. Ik laat je met concrete oefeningen zelf ervaren hoe het is als je uit je hoofd, in je lijf zakt. Tipje van de sluier: die kritische innerlijke stem wordt daar een stuk milder van en je voelt beter wat er bij jou van binnen gebeurd. Zodat je weer weet welke kant je op moet en niet meer rond blijft fietsen met dat geblokkeerde stuur.

Aanmelden is simpel: stuur een reply of stuur een berichtje naar 0620057245. En twijfel je welke van deze dagen geschikt voor je is? Laat het me even weten en ik bel je even voor overleg.

Ga ik nu even een dansbaar muziekje opzetten om weer in mijn eigen lijf te komen, want zo’n blog schrijven, da’s toch wel veel hoofdwerk J.

Lieve groet,

Selena

PS: Ben je eraan toe om je eigen gevoel écht serieus te gaan nemen? En wil je leren vertrouwen op jezelf – niet in wat je kunt, maar wie je bent? Kom dan eens langs voor een gratis sessie van 30 minuten waarin ik je precies vertel wat daarvoor nodig is. Bellen mag ook.