Vrouwen zijn lastige wezens

Ik zie het mijn vader nog zo zeggen, hoofdschuddend terwijl hij weer achter de krant duikt en zich richt op iets wat zich wél rationeel laat benaderen. Mijn moeder was ondertussen in een emotionele bui naar boven gerend en ik stond middenin de woonkamer. Zes jaar, geschrokken en alleen met mijn gevoel.

En zo ontstond mijn masker naar de buitenwereld: sterk, onafhankelijk en rationeel vaardig. Als zesjarige was ik namelijk nog niet in staat om mezelf te geven wat ik zo nodig had: bedding. Een stel veilige armen, een knuffel en contact met iemand die MIJ zag.

Niet dat mijn ouders dat niet wilden; ze hadden er gewoon geen bewustzijn op. Wat dan weer met hun eigen achtergrond te maken heeft (want dit soort dingen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven). Mijn verhaal gaat dan ook NIET over schuld, maar wel over gemis. En –vooral- over de weg naar heelheid.


De mannelijke energie als overlevingsstrategie

Als manier om mezelf te handhaven in het gezin waar ik vandaan kom, besloot ik (onbewust) dat ik net zo zou worden als papa. Slim, verstandig en mijn gevoelens goed onder controle. Als kind had ik niks met poppen, wel met bouwen en nog veel meer met bomen klimmen. Als tiener en jong volwassene liep ik met een grote boog om de hockeymeisjes heen, om aan te sluiten bij de nerds en Nirvana fans.  Als werkende vrouw voelde ik me prettig tussen de mannen op kantoor en had ik niks met het geroddel bij de koffieautomaat. En toen ik zwanger was, hoopte ik stiekem op een jongen (maar natuurlijk kreeg ik twee meiden 😁, met dank aan het Universum).

Ondertussen liepen relaties stuk en belandde ik in een burn out. En toen, op een grijze novemberdag zo’n 13 jaar geleden, viel het kwartje. Ik stond in mijn eerste familie opstelling en ik kreeg de uitnodiging om te buigen voor mijn moeder. En ik kon het niet. Mijn lichaam weigerde dienst, hoe hard mijn hoofd ook riep “dóe nou gewoon, dat is toch de opdracht!” en “stel je niet zo aan!”.

Dat was het begin van een lange, lange weg om thuis te komen bij mijn eigen sekse. Om me veilig (genoeg) te voelen bij vrouwen en daar rust te vinden. En eerlijk gezegd is dat soms nog steeds wel een zoektocht. Maar ik heb in de afgelopen jaren wél ontdekt hoe het is om werkelijk te kunnen leunen. Wat ervoor nodig is om beter los te kunnen laten. En om echt vertrouwen te hebben in jezelf; niet in wat je allemaal kunt, maar in wie je BENT. 

Het hoeft niet alleen

Leven vanuit die diepe rust en ontspanning, dat gun ik echt iedereen. Dus ben jij ook zo’n sterke vrouw, die altijd maar alles op wilskracht doet? Terwijl je diep van binnen voelt dat je er eigenlijk alleen voor staat? I hear you. En.. ik weet precies wat er nodig is om nu eindelijk WEL een echte verandering te bewerkstelligen. Want als je jezelf in dit beeld herkent, heb je hoogstwaarschijnlijk ook al heel wat gedaan aan persoonlijke ontwikkeling. En dat je dan ‘nog steeds’ niet helemaal gelukkig bent, ligt niet aan jou: er is iets anders nodig. Iets diepers, wezenlijkers, dat je (aanvankelijk) niet voor jezelf kunt doen. 

Wil je weten wat dat is? Maak dan nu een afspraak voor een gratis sessie, dan laat ik het je ervaren. Zodat je niet alleen cognitief maar ook gevoelsmatig heel helder hebt wat er nog ontbreekt – en wat dat nodig heeft. Het goede nieuws is dat je daar vervolgens echt geen jaren over hoeft te doen, als je maar weet waar de angel zit. Zo’n sessie is geheel vrijblijvend en vooral bedoeld om te onderzoeken wat jou het beste dient. Ben je nieuwsgierig? Stuur me dan een mail naar selena@selenavanapeldoorn.nl of app me op 0620057245 en dan neem ik contact met je op voor een afspraak. Je bent meer dan welkom!

Warme groet,

Selena

PS: in de nieuwste aflevering van mijn podcast “Van Hoofd naar Hart” ga ik in gesprek met William Wilson, systemisch coach. In ons gesprek ontdek je:

  • waarom het zo belangrijk is om je thuis te voelen bij je eigen sekse;
  • hoe we als kind op instinctieve manier onze plek binnen het gezin innemen en welke invloed dat nog heeft op ons volwassen leven;
  • wat we zijn kwijtgeraakt in onze individualistische cultuur en welk oeroud principe we weer in ere moge herstellen;
  • dat er in essentie maar twee oorzaken zijn voor een burn out en hoe je daarmee kunt werken;
  • welk diep verlangen er eindelijk wordt vervuld als kwetsbaarheid tussen mannen er gewoon mag zijn;
  • wat je als vrouw met veel mannelijke energie te doen hebt om beter los te kunnen laten en je werkelijk te verbinden met de ander;
  • wat ‘sexual grounding’ precies is en waarom dat zo helend kan zijn;
  • en dat je als ouder je kind niet kunt behoeden voor pijn, maar dat er iets wezenlijks is dat je wél voor ze kunt doen.

Luister hem nu via deze link. En heb je ervan genoten? Dan is het fijn als je de link naar de aflevering zou willen delen met je eigen netwerk. Zo help je om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van deze waardevolle informatie over de patronen die ons vaak zo diepgaand beinvloeden. Alvast bedankt!

PPS: Op zaterdag 19 maart geef ik weer een dagretraite ‘Verbinden met jezelf’ bij Liv in de Leidse Hout. Een dag die helemaal gericht is op het weer verbinden met je gevoel en ontdekken hoe je lichaam je daarbij constant de weg wijst. Je leest er alles over op deze pagina en ook hoe je je kunt aanmelden.